Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Primitivizam i „primitivizam“

Kad živite u 'okomitoj ulici', tj. višekatnom stambenom objektu, pravilo kulturnog ophođenja svakom bi stanaru trebalo biti na prvom mjestu. Svatko od 'stanovnika' tog 'okomitog' naselja trebao bi voditi računa da ne živi na svom 'gruntu', na svojoj 'gmajni', u svojoj 'avliji', već u svakom trenutku imati na umu kako zajedno s njim u toj 'košnici' žive i druge 'pčelice'. Koje jednako kao i on žele koristiti svoj dio zajedničkog prostora, a da pri tome ne smetaju drugim 'pčelicama'.

Eto, kao što ste (ako ste) mogli pročitati u mom postu na temu dizala, već više od trideset godina živim u jednom takvom soliteru. Ne mogu se potužiti na većinu sustanara. Dapače, vjerujem da je ta zajednica u malom jedna od onih koje bi mogle poslužiti kao uzor mnogim 'vertikalnim' naseljima.

No kao što u svakom žitu ima kukolja, tako se i u našem soliteru nađe, bez obzira na 'migracije (što seljenjem u druge 'krajeve' što odlaskom u 'nebeske dvore'), poneko zrno kukolja. Te 'crne ovce' jednostavno ne shvaćaju, ili pak ne žele shvatiti gdje žive i da oko njih, osim njihove 'preuzvišenosti', postoje još neke 'malenkosti' koje oni očigledno sa svog 'Trona Bahatosti' i ne vide. Nešto kao što Prvi potpredsjednik najnovije nam Vlade najvjerojatnije, u svojoj bahatosti i umišljenosti, ne vidi ljude-mrave što se vuku i rade u sjeni njegovog 'visočanstva'.

Te 'crne ovce', na primjer, često ne zatvaraju vrata dizala kad iz njega izađu. Zbog toga slijedeći korisnik stoji pred upaljenom crvenom žaruljom kao pred vratima 'posljednjeg suda', sve u nadi da će se ona ugasiti kako bi pozvao dizalo. Na kraju odustaje i krene pješice. Ako je savjestan na svakom će katu do svog stana provjeravati vrata dizala ne bi li ih zatvorio ako su otvorena.

Kad odnose smeće u zajednički prostor ili pak se 'opraštaju' sa slučajnim suputnikom u dizalu 'bistreći' novosti iz bliže i dalje okoline, ostavljaju vrata dizala opet otvorenim da 'Oni' ne bi trebali čekati, itd, itd.

Posebna vrsta 'kukolja' su vlasnici bicikla (istini za volju rijetki kako je to već kod 'kukolja') koji, iako imamo posebnu prostoriju pod ključem za njihovo odlaganje, bicikle radije ostavljaju u podrumu ispred prostorije za odlaganje smeća, e da bi im bili 'pri ruci'. Unatoč i usprkos višekratnom upozorenju na oglasnoj ploči da to ne čine jer ometaju ulazak u prostoriju, dotični 'samosebeljubci' se na to oglušuju. A onda kad nekome od 'sitnih mrava' to dojadi i izvadi ventil na gumi tako odloženog bicikla, u-sebe-zaljubljeni-vlasnik međunožnog gurala ima za potrebu u dizalo okačiti papirić sa svojom 'prosvjednom notom' slijedećeg sadržaja, čiji izgled možete vidjeti na slici.



„Poštovani stanari,
Očito je da određeni bicikl, koji je bio parkiran ispod stepenica, nekima strašno smeta. Trn mu je u oku do te mjere da redovito uzima ventile, prvo iz prednje pa sad i iz zadnje gume.Najvjerojatnije nije do bicikla već do vlasnika tog bicikla.
Stoga VAS najljepše molim da koristite jezik umjesto ruku i ako imate neriješen problem, obratite se onome tko vam predstavlja problem, pa ćemo ga riješiti konverzacijom, a ne primitivizmom.“

Čitajući ovu 'notu' anonimnog vlasnika bicikla koji bi 'konverzacijom, a ne 'primitivizmom' rješavao problem koji je posljedica njegovog primitivizma i bezobrazluka, pada mi na um zašto u Lijepoj našoj još dugo, dugo neće biti reda. Naime, dok ovakvi ljudi, koji najčešće i kroje 'red i zakon', ne shvate da su oni ti koji su primitivni, bahati, bezobzirni i da se oni trebaju mijenjati, naše društvo još dugo neće 'na zelenu granu'. Jer da bi se 'Oni' promijenili nisu dovoljni zakoni, propisi, kazne već mijenjanje njihove svijesti a to je najteži i najdugotrajniji proces.
Tek tada, na primjer, vlasnici 'automobilskih zvijeri' neće parkirati na zelenoj površini jer im to neće dozvoliti njihov 'unutrašnji zakon', a ne strah od kazne koju im i onako nije teško platiti.


Post je objavljen 01.03.2012. u 11:08 sati.