Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/najbrze-vijesti

Marketing

Vlada Francuzima odobrila koncesiju Zračne luke Zagreb

Premijer Zoran Milanović, koji danas putuje u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća, gdje će se potpisivati fiskalni ugovor među zemljama Europske unije, najavio je da i nas čeka strogo rezanje troškova. Hrvatska također teži biti dijelom fiskalne unije, koju će danas odbiti potpisati Velika Britanija i Češka.

– Sad se izravno ne tiče Hrvatske, ali idemo u tom smjeru. Strože će se trošiti. Prednost je što još neko vrijeme to možemo gledati sa strane. Monetarna unija nemoguća je bez fiskalne unije i deficiti su strogo ograničeni. Ne samo pod cijenu sankcija nego i tužbi – kazao je premijer po završetku sjednice Vlade.

Na sjednici je odobren kredit Hrvatskim cestama vrijedan 110 milijuna eura uz godišnju kamatnu stopu od 6,7 posto. HC će novac potrošiti na otplatu dosadašnjih kreditnih obaveza i financiranje građenja i održavanja cesta u prvom tromjesečju ove godine.

Vlada je odobrila i koncesiju na 30 godina Zračne luke Zagreb francuskom konzorciju ZAIC. Tijekom koncesije u državni proračun slit će se 1,96 milijardi kuna. Milanović u obnovi Zračne luke Zagreb, koja će kapacitet putnika povećati s dva na pet milijuna, vidi ekonomski interes Hrvatske i Zagreba.

Zamjenik ministra prometa Zdenko Antešić kazao je da će gradnja novog terminala biti gotova za tri godine te da će najveći dio radova obaviti hrvatske tvrtke Viadukt i Zagorje Tehnobeton. Rekonstrukcija zračne luke stajat će 236 milijuna eura.

Odobrili su i izmjene Zakona o socijalnoj politici kojim je ministrica Milanka Opačić najavila do kraja godine umrežavanje svih centara i mogućnost kontrole korisnika pomoću OIB-a. Predbacila je da je do sada u informatizaciju uloženo 40 milijuna kuna, a da centri nemaju ništa osim kompjutora.

Vecernji.hr

Post je objavljen 01.03.2012. u 13:01 sati.