Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zasto u Japanu ne prodaju mlijeko u plasticnim bocama?

Plastika, iako mozda ekoloski neopravdana ipak je poprilicno zastupljena u trgovinama. Kao i svugdje u svijetu, tako i u Japanu je moguce kupiti napitke u plasticnim bocama - od cajeva, vode, gaziranih i negaziranih sokova...
Ipak, za razliku od Sjedinjenih Drzava gdje bih u frizider uvalio pola galona mlijeka u plasticnoj ambalazi, ili mozda Hrvatske gdje sam isto vidjao mlijeko u plasticnim bocama ( mislim da je Dukatovo u nekoj svjetloplavoj boci), u Japanu bas i ne vidim mlijeko u plastici. Ili je kartonska ambalaza, ili staklene boce.



Zakon ovdje kaze da mlijeko moze biti iskljucivo u kartonskoj ambalazi i staklu. Plastika nije navedena, ergo, nije dozvoljena.

Zakon je naime izglasan 1952. godine, i mlijeko je u to vrijeme uglavnom bilo koristeno u bolnicama. Naravno, podlijegalo je strogim higijenskim provjerama.
Isto tako, naravno, nema bas nista nehigijenski u plasticnim bocama ( ukoliko se pravilno puni i odrzava), ali je stvar u tome da u vrijeme izglasavanja zakona u Japanu plasticne boce nisu postojale.
Sad su vremena nesto drugacija, ali ipak se zakon ne mjenja. Ministarstvo zdravstva ima mogucnost ispitivanja ( i promjene) postojeceg zakona ukoliko to zahtjevaju proizvodjaci.
Proizvodjaci za jogurt i mlijeko sa razlicitim okusima su to zahtjevali te su dobili mogucnost punjenja i u plasticnu ambalazu, no navodno, niti jedan proizvodjac obicnog mlijeka to nije trazio.
Zasto nitko nije trazio? Jedan je proizvodjac navodno kazao da bakterije se jako brzo razvijaju u mlijeku, te da moraju upozoravati kupce da nista ne ostavljaju u boci ukoliko piju izravno iz iste, te bocu ne nositi stalno sa sobom (kako je slucaj sa cajem). Problem lezi i u tome da bi promjena postojeceg stanja, odnosno ne samo placanje istrazivanja o (ne)stetnosti plastike, nego i uvodjenje novih tehnologija ipak bio preveliki izdatak koji proizvodjaci mlijeka ipak nisu trenutno spremni platiti.

Post je objavljen 27.02.2012. u 07:59 sati.