Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PREGOVORI ZAVRŠENI, PROSVJEDI SE NASTAVLJAJU

PREGOVORI O CIJENI MLIJEKA
PROGLAŠENI ZAVRŠENIM!

Pregovori o cijeni mlijeka proglašeni su završenim iako je SPORAZUM potpisalo samo troje, od sedam predstavnika Udruga proizvođača koji su prisustvovali pregovorima, a to su Ivica Miketek, predstavnik udruge proizvođača Osječko- baranjske županije, Elvira Sterle predstavnica Udruge velikih proizvođača mlijeka „Mliko“ i Zdenko Močnik, predstavnik udruge proizvođača mlijeka KIM iz Karlovca.

Da podsjetim, masovne prosvjede farmera mljekara inicirala je mljekarska industrija Dukat d.d. prekidanjem Promemorije o cijeni mlijeka koja je bila na snazi i objavom da će od 1. veljače litru otkupljenog mlijeka svojim proizvođačima plaćati po 2,30 kn/ za 1 kg ekstra kvalitete mlijeka, proizvođači su krenuli u prosvjed.

Nakon pregovora koji su u Ministarstvu poljoprivrede vođeni 22. i 23. veljače u prisustvu predstavnika proizvođača i to:
Igora Rešetara, Branka Karamarkovića, Dražena Brlića, Nikole Andrića, i Žakline Srbljenović iz Hrvatskog Saveza udruga proizvođača mlijeka;
Branka Garvanovića, Adele Jareš iz Hrvatske poljoprivredne komore; Mirjane Pirša i Nikole Pajeka iz Udruge proizvođača mlijeka Bilogora; Tomislava Majetića iz Udruge uzgajivača simentalskog goveda Požeštine; Elvire Sterle i Martina Domačinovića kao predstavnika Udruge velikih proizvođača udruge „Mliko“; Ivice Miketeka, Milana Kosanovića i Darka Vukomanovića iz Udruge proizvođača mlijeka Osječko baranjske županije i Zdenka Močnika iz Udruge proizvođača mlijeka KIM iz Karlovca i predstavnika mljekarske industrije; Antuna Milića iz Dukata d.d. Željka Ljubića iz Vindije, Stjepana Bana iz Leda ( korporacija Agrokor) Ivice Jaića predstavnika Udruga Hrvatske male mljekare, Jasenke Špika predstavnice industrije mlijeka Meggle i Branka Bobetića iz Croatiastočara , a kojima su nazočni bili predstavnik Hrvatske gospodarske komore Zoran Radan i kao arbitar u razgovorima sudjelovali ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, njegova zamjenica Snježana Španjol i pomoćnik ministra Jakovine Luka Čuljak , glasnogovornik ministarstva poljoprivrede je 24. 2. rano ujutro objavio da je postignut Sporazum o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene svježeg sirovog mlijeka između proizvođača i otkupljivača koji će se određivati na osnovu prosječne cijene mlijeka u 5 zemalja EU i to: Njemačke, Francuske, Mađarske, Slovenije, i Rumunjske. Sporazum vrijedi za iduća tri mjeseca do 31. svibnja ove godine i u tom će razdoblju cijena mlijeka biti 2,43 kune za 1 kilogram svježeg mlijeka.

3 : 4 JE OMJER ZA I PROTIV
POTPISNIKA SPORAZUMA CIJENE MLIJEKA !

Proglašavanje pregovora ZAVRŠENIM u situaciji kada je broj potpisnika SPORAZUMA manji od broja predstavnika udruga koje Sporazum o utvrđivanju cijene mlijeka NISU potpisale jednostavno nije ozbiljan. Takav način završetka SPORAZUMA je pristran i začuđujuće je da je to ministar Jakovina previdio. Ministar je u tijeku pregovora izjavio da je „ ministarstvo poljoprivrede u pregovorima samo arbitar“, što ukupni rezultat pregovora dovodi pod još veći znak pitanja : zašto je arbitar u pregovorima, pregovore proglasio završenima kada sam omjer proizvođača potpisnika SPORAZUMA i onih koji nisu potpisnici rezultira činjenicom da većina nije prihvatila Sporazum? Činjenice govore da tako proglašeni SPORAZUM o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene mlijeka, nije zadovoljavajući što potvrđuju i vijesti sa terena koje govore da proizvođači mlijeka takav SPORAZUM ne prihvaćaju i da nastavljaju prosvjed.
Farmeri proizvođači mlijeka procjenjuju da tek oko 20% otkupa hrvatskog svježeg mlijeka pokrivaju potpisnici, a da predstavnik Udruge proizvođača mlijeka osječko-baranjske županije kroz svoj potpis predstavlja sam sebe, a nikako proizvođače mljekare županije koja je prošle godine isporučila oko 144 milijuna kilograma mlijeka i najjača je županija po isporuci mlijeka već nekoliko godina. Proizvođači, kako oni kažu, ne mogu pristati na cijenu od 2,43 kune koja je smatrana postignućem koji će prekinuti prosvjede. Troškovi proizvodnje mlijeka su znatno veći od ponuđene otkupne cijene, a većom je, navode proizvođači mlijeka, čine ulazni troškovi i to cijena stočne hrane, cijena umjetnog gnojiva i cijena plavog dizel goriva.
Da li je tijekom pregovora ministar poljoprivrede Jakovina podlegao autoritetima predstavnika velikih, već navedenih tvrtki otkupljivača mlijeka, koji su niz godina u tom poslu? Da li je zbog iscrpljujućih pregovora i ukupnih događanja oko cijene mlijeka ministar Jakovina nenaviknut na takav naporan rad u svom kratkom mandatu, opasno podcijenio mljekarske poljoprivredne proizvođače i umjesto kraja prosvjeda inicirao nove prosvjede i još napornije pregovore pokazati će događanja u danima koji dolaze.
Jer prosvjednici farmeri proizvođači mlijeka koji nisu potpisali SPORAZUM ne namjeravaju prekinuti prosvjed već najavljuju da će ustrajati u traženju cijene mlijeka koja će im osigurati financijski opstanak gospodarstva uz redovno vraćanje kreditnih obveza.

Objavljujem SPORAZUM o utvrđivanju modela izračuna otkupne cijene sirovog mlijeka potpisan u Ministarstvu poljoprivrede

Image and video hosting by TinyPic


Image and video hosting by TinyPic



Image and video hosting by TinyPic






Post je objavljen 25.02.2012. u 18:07 sati.