Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

"Ekonomski rat" triju velesila i tržište fotonaponskih i vjetroelektrana

Prenosim sa ZelenaPolitika.Info.

Na facebook grupi ZelenaPolitika.Info svakodnevno možete naći poveznice na aktualne članke, s kratkim komentarima koji povezuju i olakšavaju razumijevanje.

Zastave SAD-Kina-EUEkonomija je zaguljena. U posljednje tri godine, niz zemalja je uložilo golem novac u razvoj fotonaponskih elektrana, na čelu s Njemačkom, garantirajući otkup uz cijene po kilovatsatu znatno više od prodajnih. To je dovelo do rasta proizvodnje panela. Kako je u Njemačkoj 2010. i 2011. instalirano puno više nego je vlada planirala, sad su bitno snižene otkupne cijene (za 30%). Dolazi do pada interesa, i sad proizvođaći nude velike popuste, da bi ostali u igri.

Kako će se cijene dalje kretati, teško je reći. Ekonomija je kako rekoh zaguljena - jedan wat energije je uvijek jednak svakom drugom watu, to je sposobnost da se vrši rad, ali jedan dolar nipošto nije jednak svakom drugom dolaru!

Chinese Tier-2 Modules Offered Below $1/W | Renewable Energy News Article

Druga vijest iz Kine - energija vjetra. Prošle godine, Kina je postavila daleko najviše novih vjetroelektrana u svijetu, 18 od 41 GW. Sad i tu postoje problemi, na koje utječe i "trgovinski rat" između Kine i SAD, odnosno američke optužbe da Kina ne igra "fer" po pravilima otvorenoga tržišta.

A Harsh Winter for China's Wind Industry and Its Leading Company: Sinovel

Konačno, također današnja vijest, o problemima Europske unije koja je tijekom proteklog desetlječa udarala tempo ka "zelenoj ekonomiji", suočenom danas s ekonomskom krizom i "trgovinskim ratom" sa SAD i Kinom.

Trade Battles Buffet Europe’s Green Efforts


PODRŽITE PROJEKT "ZELENAPOLITIKA.INFO"!
Ovo mrežno sjedište održava se isključivo osobnim donacijama. Civilno društvo u Hrvatskoj, u cjelini, previše je postalo ovisno od institucionalnih donatora. istinska nezavisnost može se očuvati samo ako se ima nezavisne izvore financiranja. S druge strane, uz aktiviste važni su i oni, koji ih pomažu.
Ako želite pomoći održavanje mrežnoga sjedišta ZelenaPolitika.info, uplatite donaciju u bilo kojem iznosu na:
Primatelj: “Zajednica Humanitas”, Zagreb
Broj računa: 2484008-1500180446
Svrha uplate: donacija za ZelenaPolitika.Info

Donacije ćete također moći uplatiti u gotovom, uz potvrdu naravno, u raznim prigodama.



Post je objavljen 23.02.2012. u 23:00 sati.