Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zasto se u Japanu ulica prelazi na "plavo," a ne "zeleno" svjetlo?!?

Koliko god to bilo tesko, svatko tko se usudi uciti japanski jezik, morat ce prihvatiti cinjenicu da su u Japanu svjetla na semaforu crveno, zuto i plavo.
OK. Japanskim je klincima puno lakse, oni su tom nauceni od pocetka. Onim koji ipak nisu Japanci, slijedi dresura!
-Crveno, zuto i zeleno.
-Nije. Ponovi, ali ovaj put ispravno.
-Crveno, zuto i zeleno.
-NE! Nije zeleno nego je plavo.
-Huh?!
-PLAVO JE!
-Razumijem! Plavo je. Svjetla na semaforu su crveno, zuto i zeee...PLAVO!PLAVO!



U stvari, ako netko provede neko duze vrijeme u Japanu, moze primjetiti ( naravno, ukoliko zaista ide za tim) da ono zeleno svjetlo zaista varira u tonalitetima - nema nekog standarda. Ide od zelenog kakvo je npr. u Hrvatskoj do nekih tamnih nijansi koje gotovo preko tirkizne ulaze u plavo.

Japanski National Police Agency, drzi da se zelena vidi u mnostvu tonaliteta i svatko je percipira drugacije, sto je puno manji slucaj sa crvenom i zutom.

Na pocetku su svjetla bila standardizirana i sa prvim postavljenim semaforom u Tokyu, 1930. godine, bilo je izricito napisano da zeleno znaci idi.

Kako i dolikuje. I kako je prema medjunarodnim vozackim standardima. U ostalom, i ja sam polozio vozacki ispit u Tokyu, ali mislim da je na "semaforskom" pitanju, rijec bila o zelenoj. Iako, nisam spreman prihvatiti opkladu.

Japanci i neke druge zelene stvari zovu plavim ( ao ). Zeleno povrce je aona ili ako zelite kupiti Granny smith jabuku trazi se aoringo ili plava jabuka. Zeleno se svjetlo pocelo nazivati aoshingo, iz razloga jer su vec neke druge zelene stvari nazivali plavim, a puno je zgodnije kazati aoshingo nego midorishingo.

Slusajuci glas naroda zakonodavci su u Zakonu o svjetlima iz 1947. godine izbacili midori iz pisanog jezika i uveli ao.
Kad je standardizacija svjetala izmedju razlicitih regija dovrsena 1972. godine podvucena je crta i proizvodjacima semafora je dozvoljeno ubacivati i neke plavicaste note.

Navodno pomaze i daltonistioma - oni imaju problema razluciti crvenu i zelenu, ali sa plavom - tu nema opravdanja.

Post je objavljen 21.02.2012. u 07:54 sati.