Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zuzzubluzz

Marketing

BANOFFEE PIE

Jeste li culi za Banoffee? To je slatka, ljepljiva poslastica iz banane i mekane, kremaste karamele (toffee na engleskom, ukus je isti ko bomboni Werthers Original). I, da... deblja! Ali je vrijedna grijeha.

Banoffee Pie 'rodila' se u juzno-istocnoj Engleskoj (Sussex) 1972. godine, u pubu The Hungry Monk (danas je pub pretvoren u apartmane). Izumitelj Banoffee Pie jos uvjek si cupa kosu jer svoj recept nije autorski zastitio. I kad je vec (opet) u igri Zeljezna Lady - ovog puta u filmu - nek vam sapnem da je Banoffee Pie najdraza slastica Margaret Tatcher. A i meni je draga (vidi mi se na struku).

Na prvi pogled je prilicno jednostavno napraviti Banoffee:
1. Podloga od keksa (cimetovi, McVitties digestive... )
2. Toffee krema
3. Banane sa slagom.

Originalni recept za Banoffee je dosta kompliciran i ne bas stedljiv sa energijom. Treba napraviti tijesto za pitu rucno. Pa onda treba kuhati zatvorene konzerve kondenziranog mlijeka 3 sata (nije bas stedljivo sa energijom) i onda jos sastaviti sve to. Zato vam ovdje dajem jednostavniju variantu recepta za Banoffee.

Sto vam je potrebno:
12 suhih keksa
ili ili
+
kondenzirano mlijeko
ili
+

+
Smedji ili muscovado secer

+
banane

+
Tuceno vrhnje

Kakao ili cimet za dekoraciju
+
ili


1. Podloga od keksa
12 suhih keksa stavite u plasticnu vrecicu, zatvorite i izvaljajte sa valjkom ili bocom, dok ih ne izdrobite (mozete upotrijebiti i multipraktik). Stavite izdrobljene kekse u zdjelu i primjesajte
75g topljenog maslaca te dobro izmjesajte. Istresite sve zajedno u model za pite i dobro nagnjecite da dobijete cvrstu podlogu. Stavite u frizider.

2. Toffee krema
125g maslaca istopite u loncu i dodajte
125g smedjeg ili moscovado secera. Kad secer karamelizira (pocne se pjeniti) dodajte
400g sladkog kondenziranog mlijeka iz konzerve. Mijesajte dok ne zavrije i smanjite vatru na minimu te kuhajte jos 5 minuta. Mijesajte dok ne dobijete glatku karamelnu kremu. Pazite da ne bude pretvrda za razmazivanje. Prelijte kremu preko podloge od keksa i razmazite ugrijanom zlicom. Stavite u frizider za sat i pol.

3. Dekoracija od banana
3-4 cvrste banane narezite i slozite na karamelnu kremu i stavite u frizider za pola sata.
200ml tucenog vrhnja premazite preko banana i potresite sa kakaom u prahu (moze i cimet). Dobro ohladite, pozovite sto vise gostiju (da svatko dobije manji komadic i ne udeblja se previse) i ponudite uz kavu.

Ako zelite vidjeti gornji recept u slici i rijeci, pogledajte video vesele gospodje Titli (na engleskom). I naravno, eksperimentirajte... ko zna, sta ce ispasti!





Spremite se za maratonski jogging.
_______________________








Post je objavljen 03.03.2012. u 06:00 sati.