Jeste li culi za Banoffee? To je slatka, ljepljiva poslastica iz banane i mekane, kremaste karamele (toffee na engleskom, ukus je isti ko bomboni Werthers Original). I, da... deblja! Ali je vrijedna grijeha.
Banoffee Pie 'rodila' se u juzno-istocnoj Engleskoj (Sussex) 1972. godine, u pubu The Hungry Monk (danas je pub pretvoren u apartmane). Izumitelj Banoffee Pie jos uvjek si cupa kosu jer svoj recept nije autorski zastitio. I kad je vec (opet) u igri Zeljezna Lady - ovog puta u filmu - nek vam sapnem da je Banoffee Pie najdraza slastica Margaret Tatcher. A i meni je draga (vidi mi se na struku).
Na prvi pogled je prilicno jednostavno napraviti Banoffee:
1. Podloga od keksa (cimetovi, McVitties digestive... )
2. Toffee krema
3. Banane sa slagom.
Originalni recept za Banoffee je dosta kompliciran i ne bas stedljiv sa energijom. Treba napraviti tijesto za pitu rucno. Pa onda treba kuhati zatvorene konzerve kondenziranog mlijeka 3 sata (nije bas stedljivo sa energijom) i onda jos sastaviti sve to. Zato vam ovdje dajem jednostavniju variantu recepta za Banoffee.
Sto vam je potrebno:
12 suhih keksa iliili +
kondenzirano mlijeko ili + +
Smedji ili muscovado secer +
banane +
Tuceno vrhnje
Kakao ili cimet za dekoraciju + ili
1. Podloga od keksa 12 suhih keksa stavite u plasticnu vrecicu, zatvorite i izvaljajte sa valjkom ili bocom, dok ih ne izdrobite (mozete upotrijebiti i multipraktik). Stavite izdrobljene kekse u zdjelu i primjesajte 75g topljenog maslaca te dobro izmjesajte. Istresite sve zajedno u model za pite i dobro nagnjecite da dobijete cvrstu podlogu. Stavite u frizider.
2. Toffee krema 125g maslaca istopite u loncu i dodajte 125g smedjeg ili moscovado secera. Kad secer karamelizira (pocne se pjeniti) dodajte 400g sladkog kondenziranog mlijeka iz konzerve. Mijesajte dok ne zavrije i smanjite vatru na minimu te kuhajte jos 5 minuta. Mijesajte dok ne dobijete glatku karamelnu kremu. Pazite da ne bude pretvrda za razmazivanje. Prelijte kremu preko podloge od keksa i razmazite ugrijanom zlicom. Stavite u frizider za sat i pol.
3. Dekoracija od banana 3-4 cvrste banane narezite i slozite na karamelnu kremu i stavite u frizider za pola sata. 200ml tucenog vrhnja premazite preko banana i potresite sa kakaom u prahu (moze i cimet). Dobro ohladite, pozovite sto vise gostiju (da svatko dobije manji komadic i ne udeblja se previse) i ponudite uz kavu.
Ako zelite vidjeti gornji recept u slici i rijeci, pogledajte video vesele gospodje Titli (na engleskom). I naravno, eksperimentirajte... ko zna, sta ce ispasti!
Spremite se za maratonski jogging.
_______________________