Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

UPALA DUSNIKA (BRONHALNI KATAR, BRONHITIS)



Katar dušnika i njegovih ogranaka na oba plućna krila jedno je od najčešćih oboljenja. Razlikujemo akutni i kronični bronhitis. Prvi traje nekoliko dana i nedjelja, a drugi po 3 ili više mjeseci tokom nekoliko godina, čak i tokom cijelog života. Za razvoj i tok bolesti važno je u kojim se ograncima razvila upala. Katar većih dušnikovih ogranaka većinom je neopasan, a tok mu je nonnalan. Opasnost nastaje kada se upale finiji ogranci dušnika. Uzrok opa-snosti je taj što sluznica jako otekne i što se nakupi mnogo sluzi, čime se sprečava ulazak zraka u pluća. Ako ie oboljeli dio proširen, u stanovitim prilikama upala može poprimiti karakter upale pluća. To se osobito događa u djece.
Katar dušnika nastaje, uglavnom, kod prehlade, a može nastati udisanjem prašine ili oštrih podražavajućih plinova. Kadšto dolazi i pos4}e nekih infekcijskih bolesti, kao što su ospice, šarlah, hripavac (rikavac) i sl.


AKUTNI BRONHALNI KATAR (AKUTNI BRONHITIS)
Bolest se očituje u jakom kašljanju i osjećaju da se iza prsne kosti nalazi rana. U početku bolesti izlučivanje sluzi je vrlo slabo. Kasnije se povećava. U samom početku sluz se oteže, zatim postaje tekuća, a naposljetku završava sluzavom masom. U jakog zapaljenja ima i tragova krvi. Početak zapaljenja dušnika može se raspoznati pištanjem iz prsa, koje kasnije prelazi u glasno hroptanje. Obično se javlja mala groznica, a opće je tjelesno stanje dosta neugodno.
Upala na finijim i sitnijim dušnikovim ograncima javlja se osobito u djece, starih Ijudi i tjelesno slabih Ijudi, a nastavlja se obično na upalu debljih ogranaka. Ta je vrst upale uvijek povezana s jakom groznicom i kašljem. Nerijetko prelazi u upalu pluća.
Uječenje
Sastav čaja:
40 g korijena bijeloga sljeza
40 g cmoga sljeza
40 g listova dunje
40 g listova gaveza
40 g korijena zečjeg tma
Trave jako usitniti i smiješati zajedno. Pripremiti umjeren čaj, a to znači u 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 1 minutu; hladiti poklopljeno. Caj se pije mlak, zaslađen medom, u jednakim vremenskim razmacima 6 puta dnevno po 1 dcl. Ujutro, u podne i uvečer, na kocku šećera nacijediti kavenu iličicu soka od bijeloga luka i odmah pojesti. Poslije toga popiti 1/2 dcl medom zaslađenog čaja.
U pogledu ishrane, jesti mlaku i čorbastu hranu sa što više raskuhanoga povrća i divljeg zelja.
Za vrijeme liječenja potrebno je potpuno ostaviti cigarete, izbje-gavati zagušljive prostorije i ne uzimati hladne napitke. Isto tako, veoma je opasno izlaziti van kuće oznojen.



Post je objavljen 20.02.2012. u 11:22 sati.