Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

HUNJAVICA (RHINITIS)

BOLESTI DISNIH ORGANA
BOLESTI NOSA

HUNJAVICA (RHINITIS)

Hunjavica je najpoznatija i najčešća bolest nosa. To je, u stvari, upala nosne sluznice. Bit oboljenja sastoji se u tome da sluznica jako oteče i zacrveni se. Ujedno je izlučivanje sluzi jako pojačano. Cijeli tok upale zove se katarom. Hunjavica je nosni katar koji se javlja u većini slučajeva u lakom obliku, ali kadšto je i ozbiljna bolest zbog koje cijeli organizam znatno oslabi. Hunjavica izaziva slijedeče tegobe: jako začepljenje nosa, snažni poticaj na kihanje, tupu bol u glavi, uglavnom u predjelu čela, te neugodno osjećanje i malaksalost. Sve su to posljedice oteknute sluznice nosa. Nosni otvori su jako suženi zbog čega kroz njih veoma teško prolazi zrak. To je razlog što prehlađeni Ijudi često otvaraju usta (dišu na usta). Kada se nosni katar potpuno razvije, upaljena sluznica izlučuje velike količine sluzi koja može teći danima. Suzne žlijezde očnih šupljina također su jako podražene i miješaju svoju slanu izluče-vinu s nosnom sluzi. Svojom oštrinom te izlučine nagrizaju kožu gornje usnice koja također postaje ranjiva i crvena te lako puca. Izlučivanje sluzi postupno prestaje i zdravlje poprima normalan tok.
Prehlada je uzrok hunjavici. Međutim, tu bolest mogu prouzro-kovati podražavajuči plinovi, prašina te mnoge zarazne bolesti, kao što su ospice, šarlah i hripavac (rikavac).
Liječenje
Za Uječenje toga oboljenja daju se dva lijeka u vidu čaja, a bolesnik može koristiti lijek koji mu bolje odgovara.
Sastav čaja (1):
20 g morača (nešto više mladih izdanaka) 20 g korijena bijeloga sljeza
2 MARUSIC: Ljekovitim biljem do zdravlja
20 g listova podbijela
20 g majčine dušice (nešto više cvijeta)
20 g listova bokvice (muške i ženske)
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i zajedno smiješati. U 1 litru proknhane i ohlađene vode uvečer staviti 10 g mješavine i močiti do jutra. Nakon toga staviti na vatru i kuhati poklopljeno 1 minutu, zatim poklop-Ijeno hladiti. Hladnom čaju dodati 6 žlica meda i miješati otprilike 2 minute. Procijediti u bocu i piti 6 puta dnevno po 1 dcl uz doda-tak svježe ocijeđena limunovog soka. Ako se radi o starijoj osobi, uz limunov sok može se dodati i jedna jušna žlica rakije i to u svaki drugi napitak; znači, dnevno se mogu uzeti 3 jušne žlice rakije.
Sastav čaja (2):
20 g šipurike (stucane ili smljevene)
20 g majčine dušice
20 g plodova divlje drače
20 g korijena i statdjike divljeg sljeza
20 g cvjetova trna (bijelih ili cmih)
Pripremanje i primfena čaja:
Trave jako uslitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine i poklopljeno kuhati 1 minutu, zatim poklopljeno hladiti. Hladan čaj procijediti u bocu i u toku dana piti svaka 2 sata po 1 dcl. Po želji čaju se može dodati med ili šećer, a jače osobe u 1 dcl čaja mogu dodati kavenu (malu) žlicu rakije.
U toku liječenja, bez obzira koristi li se prvi ili drugi lijek, sva-kog dana potrebno je 3 puta dnevno poslije jela pojesti po 1 češanj bijeloga luka. Hrana treba da bude nešto tečnija i mlaka. Ukoliko je bolesnik pušač, mora odmah odbaciti duhan; inače, ne smije se zadržavati u prostoriji u kojoj se puši.
Preporučuje se, također, izbjegavati hladne napitke i propuh.



Post je objavljen 20.02.2012. u 11:20 sati.