Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

GRIPA (INFLUENCA)


Gripa se ubraja u bolesti dišnih organa jer zahvaća uglavnom dišne organe. To je akutna virusna bolest, što znači da je uzrokuju virusi influence. Bolest se pojavljuje i u vidu epidemija i pandemija, kada oboli po nekoliko milijuna Ijudi. Do sada su najteže pandemije u svijetu bile 1890, 1918 (»španjolka«) i 1957. godine kada je obo-lijevalo na stotine milijuna Ijudi (»azijska gripa«).
Zaraza gripe širi se kapljicama i to, uglavnom, od bolesnika u prvim danima oboljenja. Zarazu obično šire naoko zdravi Ijudi. Gripa se najčešće javlja zimi, zbog toga sto su Ijudi često nagomi-lani zajedno i zatvoreni u kućama pa je širenje zaraze posljedica izravnih dodira. Od trenutka zaraze do prvih znakova bolesti obično prođe 2 dana. Bolest počinje naglo s osjećajem slabosti, glavoboljom
1 bolovima po čitavu tijelu. Temperatura se kreće od 39 do 41'C. Kod normalnog toka bolesti tako visoka toplina tijela traje obično
2 do 3 dana, nakon čega počinje padati, a nakon 6 do 7 dana dolazi u prirodno stanje. Nakon 3 do 4 dana trajanja bolesti, pojavljuje se pojačano izlućivanje iz nosa, začepljenje nosa, promukli glas, grebenje u grlu i suhi kašalj. Ukoliko ne dođe do komplikacija. bolest traje otprilike desetak dana.
Liječenje
Za liječenje gripe navodimo dvije recepture.
Sastav čaja (J):
20 g koprive
20 g stabljike kunice
20 g stabljike majčine dušice
20 g stabljike preslice
Priprenianje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati zajedno. Kuhati umjeren čaj, što z.nači u 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine i kuhati po klopljeno 1 minutu. Hladiti poklopljeno. Pripremljenu količinu od 1 litre čaja popiti u toku dana, po 1 dcl u jednakim vremenskim razmacima. Na svaki decilitar čaja dodati 1 srednju žlicu svježe ocijeđena limunovog soka. Caj zasladiti medom, ukoliko bolesnik ujedno ne boluje od šećeme bolesti.
U toku dana pojesti 1/2 litre kisela mlijeka, a na svaki 1 dcl kisela mlijeka dodati 3 do 4 česna bijeloga luka, koji se pret-hodno očisti, stuca i svaki put posebno priprema. Ako bolesnik traži više tečnosti, potrebno je da pije uvarak od zobi i to najviše do 4 dcl dnevno. Uvarak se priprema tako da se u 2 litre proključale vode stavi 1/2 kg zobi i kuha poklopljeno na tihoj vatri 30 minuta.
Inače, preporuča se što češće brisati znoj toplim ručnicima. Bolesnika odvojiti od zdravih osoba, a posebno od djece.
Sastav caja (2):
30 g sitno samljevenog ploda šipurike
30 g listova nane pitome
30 g listova bokvice
20 g korijena bijeloga sljeza
20 g listova nane divlje
Pripremanje i primjena čaja:
Trave jako usitniti i smiješati zajedno. Sve ostalo kao i kod prve recepture, s time što se umjesto uvarka od zobi nzima kompot pripremljen od jednakih količina dunja, jabuka i smokava. Kompot se, inače, ne zaslađuje.
U liječenju gripe preporučuje se temeljito preznojavanje uz brzo brisanje znoja toplim ručnicima. Potrebno je često mijenjati znojno rublje.
Navedene recepture su za odrasle osobe. Međutim, mogu se ko-ristiti i za djecu, s time da se količine trava smanje na polovicu.





Post je objavljen 20.02.2012. u 11:17 sati.