Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

UPALA KRAJNJEG DEBELOG CRIJEVA (PROKTITIS)


Pod tom bolešću podrazumijeva se upala sluznice i stijenke krajnjeg debelog crijeva. 1 kod te upale sluznica se zacrveni i otekne, no bolest se znatno razlikuje od katara drugih dijelova crijeva. Bolest nastaje kada bakterije prodru u sluznicu gdje se dalje razvijaju. Akutni katar krajnjeg debelog crijeva može prouzro-čiti nahlada, opstipacija, gliste, infekcija i sl. Prepoznatljivi znak bolesti je Ijuta i žareća bol u tom dijelu crijeva s proljevom i grče-vima čmara, što satima mogu potrajati. Kadšto taj grč zahvati mokraćni mjehur tako da može nastupiti potpuni zastoj mokraće. Gdjekad sluznica krajnjeg debelog crijeva otekne tako jako, da izađe napolje i nalikuje na izvalu crijcva. U početku bolesti izlučivanje je često krvavo, kasnije gotovo gnojno i pomiješano s nešto sluzi.
Dok uobičajena, akutna upala krajnjeg debelog crijeva prolazi za dva do tri tjedna, zarazna traje jako dugo te postaje kroničnom. Upala se može proširiti i u području uokolo crijeva, gdje se stvaraju apscesi koji probijaju uokolo čmara (periproktitis) uzrokujući gnojne upale.
Liječenje
Za liječenje upale krajnjeg debelog crijeva koristi se čaj pred-viđen za liječenje ulcerozne upale debelog crijeva (ulceroznog koli-tisa) koji se priprema na slijedeći način.
Sastav čaja:
20 g kunice
20 g korijena srčanika
20 g stabljike i cvjetova majčine dušice
20 g hrastove kore (bijeloga hrasta)
20 g stabljike pirevine (puzavi dio)
20 g čičkova sjemena (ili stabljike s listovima)
Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 1 minutu. Piti po 1/2 dcl prije i poslije jela te po 1 dcl za vrijeme ručka i večere. Preostala količina uzima se u toku dana umjesto vode s dodatkom limunova soka ili soka od kisele jabuke. Ako bolesnik ujedno boluje i od hemoroida, prethodno ih je potrebno izliječiti. Ako se pojavljuje zatvor, kori-stiti uljevak (klistir), a poslije toga obavezno ispirati se mlakim čajem od jednakih količina hrastove kore i listova. Taj se čaj priprema tako da se u 2 litre vode stavi po 15 g hrastove kore i lišća i kuha poklopljeno 5 minuta. Prema potrebi i stupnju bolesti, potrebno je dodati nekoliko kapi limunova soka. Nakon što ste se isprali, obavezno je ubrizgati kantarion ulje i istim uljem namazati gnojna mjesta uokolo čmara, dakako, ukoliko ih ima, da bi se suzbio svrbež, zapaljenje i češanje.
Kantarion ulje priprema se kao što je opisano u liječenju ulceroznog kolitisa.
Ukoliko se u donjem dijelu trbuha osjećaju veliki bolovi, a u predjelu čmara grčevi, pri čemu se zaustavlja mokrenje, odnosno ukoliko za vrijeme mokrenja dolazi do bolova u predjelu debelog crijeva i izlučivanja sluzi i gnoja na čmar, za ispiranje se upotreb-Ijava isti čaj uz dodatak od 20 g plodova divlje ruže.
U ishrani koristiti što više kuhanoga voća, ali bez ikakvoga sladora. Preporučljivo je uzimati cvjetni prah, ne stariji od godinu dana. U čaj što se koristi kao osnovni lijek staviti po 2 male žlice cvjetnog praha.
Kod svih kolitisa strogo su zabranjeni slatkiši. Ako se uokolo čmara nalaze rane i gnojne upale, potrebno ih je ispirati čajem od kadulje i kunice. Nakon toga sačekati da se samo od sebe posuši, a zatim čistu bijelu krpu natopiti kantarion uljem i staviti je preko noći na bolesno mjesto.



Post je objavljen 20.02.2012. u 11:15 sati.