U većini slučajeva bolest nastaje od uzročnika koji uzrokuju i druge upale sluznica, a kadšto nastaju ozljedama od krutih dijelova hrane, opekotina od vrućih jela i piča i sl.
Kod upale jednjaka sluznica se zacrveni i otekne, a čest je slučaj da se ospe čirastim ranama. Tada nastaju bolovi i poteškoće pri gutanju, zatim bolovi među lopaticama, a u težih slučajeva pojavIjuje se osjećaj, kao da se jelo zaustavilo u jednjaku. Kadšto se izbaci progutano jelo.
Liječenje
Sastav čaja:
40 g stabljike majčine dušice
40 g listova kadulje
40 g konjogriza
40 g listova planinskog pelina
40 g stabljike odoljena
40 g stabljike podbijela
40 g korijena bijeloga sljeza
bolesti suženja jednjaka. Kod znatnijeg suženja događa se da je posve onemogućeno gutanje hrane i tekućina.
Liječenje
Sasfav čaja:
30 g stabljike majčine dušice
30 g listova kadulje
30 g konjogriza
30 g vrbove kore
30 g listova matičnjaka
30 g listova i cvjetova kunice
30 g stabljike preslice
30 g korijena bijeloga sljeza
Pripremanje i primjena čafa:
Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i poklopljeno kuhati 2 minute. Hladiti poklopljeno. Hladno preliti u bocu i u jednakim vremenskim razmacima piti 8 puta dnevno po 1/2 dcl gorkog čaja. Nakon što ste popili čaj, svaki put popiti srednju žlicu rafiniranog ili filtriranog ulja. Isto ulje uzeti 3 puta dnevno u 3 obroka. Kao i kod upale jednjaka, jesti samo čorbastu i jako raskuhanu hranu, posebice divlje zelje (tušt). Preporuča se, također, i slijedeće jelo kojega su sastojci: 500 g raskuhana usitnjenog crvenog luka (glavice), 100 g riže, 100 g ogu-Ijena i sitno izrezana krumpira, 4 lista svježe nane pitome (usitnjene), 6 žHca maslinova ulja. Umjereno slanu mješavinu stavid u 1 litru do 1 1/2 litru vode te kuhati ili peći u pećnici. Jelo se jede mlako uz čaj od kamilice radi lakšeg gutanja.
Post je objavljen 20.02.2012. u 11:12 sati.