Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

UGLJIKOHIDRATI



Sadrže iste elernente od koji se sastoje masnoće, s time što posjeduju znatno slabiju kaloričnu vrijednost. Na primjer, dok 1 gram masnoća daje 9,3 kalorija, 1 gram ugljikohidrata daje otprilike 4,5 kalorije. Dnevne potrebe zdravog čovjeka za ugljikohidra-tima iznose otprilike 400 g, i to u obliku škroba, kao što su kruh, tjestenina, krumpir. Organizam prerađuje 200 g ugljikohidrata iz postojećih bjelančevina i masnoća. Preostalu potrebnu količinu valja unijeti u obliku hrane. Ukoliko se ugljikohidrati neredovito uzimaju, tijelo koristi vlastite bjelančevine i masnoće. Zbog toga propadaju pojedina tkiva i organi, prije svega mišići. Teški fizički radnici povećani gubitak tjelesne topline mogu nadoknaditi većim količinama ugljikohidrata i masnoća, nikako alkoholnim pićima. Jer osjećaj topline nakon što se pije alkohol samo je prolazan, čak štoviše, nakon izvjesna vrernena toplina još više pada. Gojazne osobe mogu smršaviti i bez posebnih kura za mršavljenje. Potrebno je smanjiti ugljikohidrate na najinanju moguću mjeru. Potrebno je, dakle, reducirati kruh, tjesteninu, šećer i slastice, i uspjeh je siguran.




njami

Post je objavljen 20.02.2012. u 09:33 sati.