Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/japan-demystified

Marketing

Zasto u Japanu koriste celicne konzerve za kavu?

Konzerve za napitke, u Japanu, je moguce naci napravljene od dva materijala - celik i aluminij. Aluminij je gotovo iskljucivo rezerviran za pivo ( ili Coca-colu i slicno), dok su celicne konzerve, opet, gotovo iskljucivo rezervirane za kavu.
Razlika izmedju ova dva tipa osjeti se i na dodir. Celicne su konzerve puno cvrsce i teze. Tesko ih je i zdrobiti. Aluminijske su, pak, lagane, i poprilicno se lako zguzvaju u rukama.



Aluminij je izvrstan toplinski vodic, te kao takav idealan za pica koja trebaju biti ohladjena - poput piva. Zbog lagane tezine transport je jeftiniji, a i reciklaza. Dakle, ima jako dosta razloga zasto bi trebalo koristiti aluminij za sve napitke.

Sa druge strane, losa je strana aluminija sto nije dovoljno cvrst. Za karbonizirana pica - poput piva ( ili Coca - cole) je odlican - jer pritisak iz same konzerve na vanjske stijenke daje dodatnu cvrstocu - a to nije slucaj sa nekarboniziranim picima. Ostecenja su u transportu puno veca i to je bio vrlo vazan razlog zbog cega se u povicima ovog nacina punjenja, kava punila iskljucivo u celicne limenke.

Razvojem tehnologija, doslo se i do stupnja kada je i kavu moguce puniti u aluminijske limenke. Uostalom, ima je u bocama sa cepovima, ali osnovni razlog zbog cega se masovno ne ide na aluminij jest sto proizvodjaci drze da to jednostavno ne odgovara marketingu i samom imidzu proizvoda.

Japanci su navikli da im kava bude u celicnim limenkama, a kupci su oni koje se i pita - bez obzira sto su troskovi proizvodnje znacajno veci.

Post je objavljen 20.02.2012. u 06:45 sati.