Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

440. Velikogorički vikend-go-turnir

Velikka Gorica, 'Uspon', 18. 02. 2012.

Snijeg se topi i nije više hladno. Nadam se da će, uz ljepše vrijeme, biti veća posjeta turniru. Kako je sve u životu relativno posjeta je negdje veća, a negdje slabija. Ovdje ustrajno nije velika. Ne znaju ljudi što je to go; go, igo, wei-chi ili baduk. U Japanu, Kini, Koreji i to obje, pa u zemljama vezanim uz Kinu sa velikim poštovanjem gledaju na ovu igru. Ona je, na neki način, buđenje duhovnosti i put upoznavanja sebe. Mnogima ovdje to, kao, nije potrebno. Glavno da imaju trenutno zadovoljstvo, a ako ga nemaju, krivi su im drugi.
Go je susret sa vlastitom glupošću. Možete upoznati i spoznati njenu moć, ali i nemoć, ako upoznajete sebe, jer vi ste njeni nosioci. Nadam se da ću biti shvaćen. Svima nama ona je suputnik i dobro je prepoznati je, da nas ne vodi kroz život.
Meni je go kao oči. On me uči gledati kroz ravnotežu suprotnosti. I život je takav.
Ipak nas se okupila šestorica za današnji turnir.
Razgovarali smo o slanju turnirskih rezultata za rating. Trebalo bi nas za to biti najmanje osmero, a u iznimnim slučajevima sedmero. Danas nas je manje, pa ništa od ratinga. Naravno, u tim slučajevima ide prvo odluka glasovanjem na početku turnira, ako organizaror to drugačije ne odredi.
Turnir je vođen švicarskim sistemom koji se u uvjetima od šest natjecatelja i pet kola kompjutorskim izračunom pretvara u igru svak sa svakim. U tom sistemu pored broja pobjeda o redoslijedu odlučuju sodos-bodovi, a to je zbroj pobjeda pobjeđenih protivnika.
Vrijeme za igru je bilo 30 minuta po igraču, uz byoyomi od 20 sekundi. Komi u ravnopravnim partijama je bio 6,5 poena.
Partije su igrane sa prednosnim kamenčićima prema razlici u kategorijama protivnika umanjenoj za dva. Najveći mogući broj prednosnih kamenčića je bio devet.
Igrali smo u ‘Usponu’ u Velikoj Gorici.
Turnir je vođen i praćen kompjutorski.
Pogledajmo tablicu sa svim rezultatima.

Mj. Natjecatelj     Kat Gra  1   2   3   4   5  Pt SDS
1. Smud Mladen 1k VGo 6+ 4+ 3+ 5+ 2+ 5 10
2. Ugarčina Marko 6k VGo 4- 5+ 6+ 3+ 1- 3 5
3. Primetica Mirko 10k Zag 5+ 6+ 1- 2- 4+ 3 4
4. Jovičić Robert 2k Zag 2+ 1- 5- 6+ 3- 2 3
5. Bačurin Marko 20k VGo 3- 2- 4+ 1- 6+ 2 2
6. Galeković Filip 19k VGo 1- 3- 2- 4- 5- 0 0
Najzanimljiviji susret prvoga kola je trebao biti između Marka Ugarčine i Robija. Marko je igrao kao da je osuđen na poraz. Igrao je brzo i činio puno pogrešaka, i naravno, izgubio.
Drugim kolom dominira susret Robija i Mladena. Njihove partije su uvijek borbene i zanimljive. Nakon pada kuta Robi se predao.
Robi je, kao i nekoliko puta ranije, obilježio turnir na svojstven način. Nakon poraza u drugom kolu predao se, nakon brze igre, Bačurinu. Nakon toga je pobjedio Filipa, pa na kraju izgubio od Mirka za samo pola poena. Bio je četvrti na kraju.
Mladen je nanizao sve pobjede i uvjerljivo osvojio turnir sa dvije pobjede ispred drugog Marka Ugarčine i trečeg Mirka.
Ugarčina je imao šansu za prvo mjesto u zadnjem kolu partijom sa Mladenom. Da ga je pobjedio, bio bi prvi na sodos-bodove, ali je izgubio sa 35,5 poena.
Robija je po pobjedama stigao Bačurin, ali je Bačo bio sa nešto manje sodos-bodova.



Slijedeću subotu na istom mjestu i sa početkom u 10 sati, uz uobičajeno nešto čekanja da nas se više okupi, a to je oko pola sata, je već 441. takav turnir. Možda će biti za rating.


Post je objavljen 19.02.2012. u 20:28 sati.