Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Self shots - ogledala egoizma?

Od pojave društvenih mreža, sve je češća pojava, pogotovo kod mlađe ženske tinejđerske populacije, najezda takozvanih "self shot" slika. Radi se u tome da djevojke mobitelima ili kompaktnim fotoaparatima snimaju sebe, bilo direktno ili pak (češće) snimajući vlastite odraze u ogledalu, koje zatim stavljaju na internet, uglavnom na društvene mreže.

Ono što je zajedničko dotičnim self shot slikama jest da je većina takvih slika najčešće snimljeno u kupaonici ili u (javnom) WC-u (jer se u tim prostorijama najčešće ogledala i nalaze). Osim toga, na gotovo svim slikama dominira barem jedan od slijedećih motiva: "pačje usne", izbacivanje stražnjice (što uključuje i slike tipa "dupe-glava"), ponekad sa izrazima lica "vidi me što sam opasna", a nije rijetkost ni određena razina golotinje. No autorice dotičnih slika su redovito vrlo uvjerene u to kako su na tim slikama ispale "cool", glamurozno i zavodljivo. U određenim slučajevima tu su čak i "grupna self shot poziranja" (više osoba na slici od kojih jedna to snima mobitelom).

No većina takvih slika često kao da ima samo jednu jedinu svrhu - divljenje samima sebi i očekivanje da se takvim slikma i drugi bezpogovorno dive, pogotovo na društvenim mrežama poput Facebooka, gdje ispod takvih slika ne nedostaje "lajkova" i komentara tipa "super","divno" i "krasno", te gomile smajlića, od strane osoba sa frend liste istih ili sličnih svjetonazora.
No, sa pravog fotografskog gledišta (po pitanju estetike, kompozicije i tehničke izvedbe) takve fotografije su zapravo često na razini smeća - ne treba ni spominjati da je velik dio tih slika loše kvalitete, najčešće mutno i zrnato zbog nedostatka svijetla prilikom snimanja.

No još je zanimljivije to da popriličan broj onih koji imaju gomilu takvih slika na facebooku, u situaciji kad naiđu na nekog pravog fotografa, znaju "dramiti" i tvrditi kako se oni baš i ne vole slikat.

Post je objavljen 08.03.2012. u 00:00 sati.