Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

ČIR NA ŽELUCU (ULCUS VENTRICULI)

ČIR NA ŽELUCU (ULCUS VENTRICULI)
Mnogi neupućeni Ijudi misle da čir na želucu nije ništa drugo nego gnojni prišt koji određeno vrijeme raste, a onda se otvori ili »pukne« pa se naposljetku razlije po želucu. Zapravo, to je oštečenje želučane sluznice koje počinje kao neznatna površinska ranica, a zatim se udube u želučanu stijenku.
Cir na želucu ozbiljna je bolest čije posljedice mogu biti daleko-sežne i opasne. Znakovi bolesti su osobeni i prepoznatljivi po dugotrajnoj boli koja se javlja na samom čiru, pogotovo kad se čir dotakne. Neposredno nakon jela nastaju grčeviti bolovi koji pre-staju kad se jelo povrati. Dogodi se da se krv iz čira na želucu izlije u crijevo te se pojavljuje u stolici u vidu katranovih sastojaka.
Čir na želucu i dvanaesniku crijeva nastaje uglavnom pogrešnom ishranom, pretjeranim pušenjem i djelomičnim nzimanjem alkohola te duševnim i živčanim uzbuđenjima itd. Čir na želucu i dvanaestercu imaju mnogih zajedničkih osobina. Međutim, kod čira na želucu osobito noću dolazi do jačih bolova. Bolovi su kadšto veoma intenzivni, a smanjuju se kad bolesnik pojede malo hrane ili popije tekućinu.
Liječenje
Sastav Saja:
40 g listova pitome nane
40 g listova divlje nane
40 g stabljike dubčaca
40 g listova i cvjetova kantarije muške
40 g listova i cvjetova kantarije ženske
40 g stabljike preslice
30 g stucane smrekove crvene bobe
39 g stucane smrekove cme bobe
30 g imele bijele
30 g žila pirevine
20 g listova šumske jagode
20 g listova kupine
20 g listova i cvjetova lipe
10 g listova pelina nizinskoga
Pripremanfe i primfena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava, kuhati poklopljeno 1 1/2 minutu i poklopljeno ohladiti. Hladan čaj preliti u bocu i piti 3 puta dnevno, prije i poslije jela, po 1 dcl.
Poslije napitaka prije jela, uzimati srednju žlicu rafiniranoga ili filtriranoga maslinova ulja, a poslije napitaka nakon jela, 1 jušnu žlicu istoga ulja. Preostala 4 dcl piti između obroka sa sokom od kiselih jabuka ili, što je bolje, sa sokom od kupusa. Sok se posebno priprema za svaku upotrebu — najprije se kupus nariba a zatim isci-jedi. Ukoliko se dnevno pije 1/2 litre kupusova soka, količme čaja mogu se smanjiti na 1/2 litre dnevno. U tom slučaju dnevno je potrebno pripremiti 1/2 litre čaja, s time da se u proključalu vodu stavi 5 g mješavina trava. Postupak pripremanja je isti kao gore. Sok od kupusa pije se usporedno s čajem. U tom slučaju, također, smanjiti količine maslinova ulja, a jabukov sok nije potreban.
Za mršave osobe koje boluju od čira na želucu preporučamo da čaj piju u proljeće i jesen kada nastupaju intenzivni bolovi.
Sastav čaja:
70 g listova i cvjetova kunice
60 g listova pitome nane
50 g listova i cvjetova kantarije muške
40 g listova šumske jagode
10 g listova pelina
10 g listova kadulje krstašice
Pripremanje i primjena čaja:
Pripremati čaj jednako kao i prethodni, s time što se u toku dana mora popiti cijela količina od 1 litre — 3 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela, a preostala 4 dcl između obroka, umjesto vode, (može se zasladiti medom). U svaki obrok obavezno je dodati 2 jušne žlice maslinova ulja.
Za mlađe Ijude koji boluju od čira na želucu a bili su strastveni pušači i u manjoj mjeri uživali alkohol, preporuča se slijedeći čaj:
50 g listova nane pitome
50 g stabljike komorača
40 g stabljike plućnjaka
30 g stabljike ive trave
30 g listova pelina
10 g Ustova i cvjetova majčine dušice
10 g korijena koprive
Pripremanje i primjena čaja:
Trave usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine trava i kuhati poklopljeno 2 minute. Ohladiti poklopljeno i preliti u bocu. Piti 8 puta dnevno po 1 dcl prije i poslije jela, što znači da dnevno treba uzimati 4 obroka (dakle, manje ali učestalije). Poslije napitaka prije jela, uzima se svježe ocijeđen jabukov sok (jabuka može biti kisela ili slatka). U svaki obrok obavezno je staviti po 1 jušnu žlicu maslinova ulja. Poslije napitaka nakon jela, uzima se mala žlica meda koja se prethodno razmuti u vodi ili navedenom čaju. Preostala 2 dcl čaja popiti u toku dana umjesto vode. Tom prilikom može mu se dodati malo svježe ocijeđena limunovog soka i meda. Postupak liječenja vremenski traje otprilike 2 mjeseca.









Post je objavljen 16.02.2012. u 21:52 sati.