Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bogatstvosreca-zdravlje

Marketing

SPORT 1 REKREACIJA

SPORT 1 REKREACIJA
Covjek neprekidno mora voditi brigu o svojem zdravlju. Tu brigu valja razvijati od malih nogu. A ponajbolji način da se to postigne je očvrsnuti tijelo i načiniti ga otpornim. Već od malib nogu potrebno je jačati dječje tijelo. Cim dijete uzmogne da razvije svojim kretnjarna vlastitu toplinu tijela, s toplih kupki potrebno je preći na mlake, privikavati ga na laku i prozračnu od-jeću i izvoditi na svježi zrak, bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike.
Međutim, tko nije postigao određeni stupanj čvrstoće tijela u mlađim danima, ne bi trebao pokušavati u starijim godinama. Prirodu se ne smije siliti. Isto tako, ukoliko se djeca i odrasli opiru vježbama jačanja, valja ih pustiti na miru. Instinktivni otpor uzrokuje razdraženost živaca te se organizmu šteti nervozom 1 strahom. Valja biti na čistu da nema jedinstvene metode za sve Ijude. Svako tijelo je zaseban svijet s kojim je potrebno posebno postupati. To osobito vrijedi kod liječenja hladnom vodom.
Uz umjetno jačanje tijela hladnom vodom, za zdravlje i tjelesnu spremu važne su tjelesne vježbe i sport. Zacijelo, bez obzira na zvanje i zanimanje, mišići se gibaju i bez tjelovježbe, međutim, ono je uglavnom ograničeno na određeni dio rnišića koji je povezan uz djelatnost. Nezaposleni dijelovi aktivno se ne razvijaju. Kako bi cijelo tijelo skladno jačali i razvijali, potrebne su cjelovite tjelesne vježbe. Dovoljno je da se mišići pravilno stežu i rastežu,
Tjelesne vježbe povoljno djeluju, prije svega, na cirkulaciju krvi i organe za disanje. B'ilo je punije, disanje dublje a krv brže struji žilama te jače djeluje na organe. Jače i punije disanje djeluje brže i jače na izmjenu plinova, tj. na prijem kisika i izbaci-vanje ugljikdioksida. Pri tome valja paziti da se ne pretjera s tjelesnom vježbom kako ne bi nastalo prejako lupanje srca. Zbog toga, čim se osjeti jače lupanje srca, odmah prekinuti s vježbom. Ako se to ne učini, veoma lako može doći do proširenja srca, a to, dalje, do drugih neželjenih posljedica.
Kao što povoljno djeluju na rad srca i pluća, tjelesne vježbe djeluju i na izmjenu tvari i probavu. Radom mišića odstranjuju se suvišne masti, a čovjek postaje gipkiji i otporniji. Umor od tjelesnih vježbi povoljno djeluje na san. Nadalje, vježbama i kosti jačaju; zglobovi postaju gipkiji i pokretniji, a tijelo općenito osjeća se ugodno i čvrsto, tako da s lakoćom savladava sve napo-re. Osobito je važno što i živci jačaju.
Tjelesne vježbe najbolje je vršiti na čistom zraku, pod vedrim i sunčanim nebom, jer zrak i sunce najblagotvornije djeluju na organizarn. Mnogi misle da se vježbe moraju vršiti u određene sate i na određenim mjestima te zbog toga, traže opravdanje za svoju lijenost. Na sreću, za vježbe nije potrebno nikakvo »posebno« vrijeme i mjesto jer se mogu vršiti i u sobi. Za to je potrebno po 5 do 10 minuta ujutro i uvečer!
Tko doista u tjelesnim vježbama vidi izvor zdravlja i jačanja tijela, taj će u svakoj prilici iznaći načina da vježba. Tko jedanput osjeti korist vježbi koje pobuđuju polet, živost i svježinu, taj će svaki dan barem po nekoliko minuta vježbati na sportskom igralištu, radnoj organizaciji ili u svojoj sobi.
Prilikom tjelesnih vježbi i za stare i za mlade vrijede neka zajednička pravila:
— disanje ne smije biti ubrzano
— disati kroz nos, a usta moraju biti zatvorena
— ne napinjati se suviše
— srce ne smije prebrzo udarati
— tijelo se ne smije suviše oznojiti
Ukoliko se pojavi koji od naznačenih upozorenja, valja odmah obustaviti daljnje vježbanje.
Uz tjelesne vježbe, za stjecanje otpornosti i očuvanje dobrog zdravlja neobično su korisni sportovi, posebno oni koji se igraju na čistom zraku i u prirodi.


Post je objavljen 16.02.2012. u 21:45 sati.