Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zuzzubluzz

Marketing

SLATKE MALE VJEVERICE

"Muki, muki!" odzvanja mi u glavi. Leptiric uspomena na Vjevericji gaj u ljubljanskom parku Tivoli leprsa mi u glavi. Prisjetim se slatkih, malenih, plasljivih zivotinjica boje mahagonija. Nisu se mogle oduprijeti orasima i ljesnjacima koje smo djeca nosili u park, nadajuci se da ce nam vjeverica jesti iz ruke.

"Nemoj glasno zvati," rekao mi je neki Odrasli. "Mozes je uplasiti!"

I tako sam se k'o pink panter na prstima prikradala grmovima i drvecu Vjevericjeg gaja da nadjem neku vjevericu i dam joj moje orahe i ljesnjake da joj bude za zimu. Ako se Muki nekim slucajem ipak pokazao, ja sam od veselja skakala jos tjedan dana.

Dok nisam dosla u Englesku...

Mozda cu vam nekom drugom prilikom pricati o mom zivotu u engleskim "planinama' (hahaha.. da vi to vidite... ko da je neko peglom raspeglao brdo u stol), ali tamo u divljini sam shvatila da Englezi imaju sasvim drukciji pogled na te slatke zivotinjice. Zecici su gamad! Vjeverice su gamad! A lisice su najveca gamad, i to bas od zabrane lova na lisice. Naime bogati Englezi napustaju London i sele se u preljepe seoske dvorce ili vile. I onima iz grada naravno lisice su jadne jer su ih lovili, pa ih hrane i maze, dok se nisu razmazile i razdebljale. Ne lazem... srela sam lisicu koje je bila velika ko vucjak i debela ko malo tele. Cak napadaju ovce iz samog bezobrazluka. I jos su postale gradske zivotinje. Majke mi! U mojoj ulici su tri i srecem najmanje jednu svake noci.

Zecica je stvarno MNOGO! Setas po poljima i samo vidis zecje usi kako trepere u travi. I onda pustis psa da ih tjera i tek tada vidis koliko ih ima... Mnoze se ko... e bas.. ko zecevi i unistavaju polja. Bar su mi tako rekli seljaci.

Vjeverice nisu nista bolje. Onih malih, boje mahagonija nisam nigdje vidjela. Ali ima sivo-smedjih, crnih i nekakvih crvenih koje su endemicne, ali ih skoro vise nema. One sive su ogromne, bas ko veliki pacovi. I bezobrazne. Kazu, da su dosle iz Amerike i izgurale domace vjeverice, tako da ih skoro vise ni nema. U gradovima su vjeverice pripitomljene jer ih ljudi samo maze i hrane, pa im je to normalno. Ali zasto vam pripovjedam bas o vjevericama? Evo, sada cu vam reci.

Prosli tjedan sam radila non-stop. Nisam ni stigla u ducan, a samo sam cekala da dodjem doma i namazem maslaca i meda na ono malo kruha sto mi je ostalo. I sta sam nasla? NISTA! Ni K od kruha. Sustanari mi obicno napisu na papiric ako mi uzmu hranu i ne bi mi uzeli sve.

Kad sam ih ujutro pitala, osjecala sam se ko kreten. Pa sigurno mi oni ne bi uzeli kruha. Opet sam isla u inspekciju, otvorila svoj ormaric.. i skuzila da je i brasno rasuto okolo... i da je na paketu rupa stvorena malenim zubicima. Ali nisu licili na pacovske. Vidim, i Musli je nastradao.. od kruha je ostao samo celofan. I onda sam shvatila da su tamo i nekakve dlake. Dugacke. Uzmem jednu u ruku i gledam.. mekana, duga dlaka, napola siva i napola smedja. To sigurno nije pacov. Niti mis. A nisam nasla ni misje kakice koje obicno ostavljaju misevi.

Meni nis jasno.... okrenem broj i zovem gazdu. On se cudi, kao vec 25 godina nije bilo pacova u nasem okolisu. A ni miseva. Obecao mi je da ce zvati "eksterminatore". Totalna enigma. Bolje da krenem u setnju.

I tako ja hodam po ulici i gledam drvece, k'o sto se to radi, jel... Pogledam gore u krosnju nekog drveta uz sudjednu kucu.. I vidim vjevericu. Hop na drvo, trk na granu, hop na prozor... u kuhinju!

Sad mi je postalo jasno. Vjeverica mi je ukrala kruh. I nista joj ne smijes. Pacovu mozes stavit otrov.. i misu. Ali ne i vjeverici. Da se rijesis vjeverice, moras nazvat tu njihovu sluzbu i onda oni donesu nekakav kavez u kojeg se uhvati vjeverica (valjda sama udje, sta li). Evo, kako se neko osvetio vjeverici: "OSVETA"

Ali, da ne mislite da se stvarno ljutim. Procitala sam clanak o zadrogiranim vjevericama koje su terorizirale London. U nekim predjelima Londona naime dileri zakopavaju droge po vrtovima i parkovima, a cesto i u vjevericja skladista. Vjeverice to iskopaju i pojedu, pa postanu ovisne o drogi i napadne. Vlasnici vrtova su vidjeli prilicno mnogo vjeverica kako kopaju tamo gdje nije njihovo prirodno skrivaliste, ali su izgledale kao da tocno znaju sta traze. Izgledale su bolesno i bile su jako agresivne. Zalosno, u stvari.

Ali evo jos jedan clanak o vjevericama (link je ovdje: Iranians arrest 14 squrrels for spying) koje su uhicene u Iranu zbog spijuniranja (13.7.2007).





Post je objavljen 27.02.2012. u 07:59 sati.