Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Zagrebački Big Brother u službi profita?

U Zagrebu su neke ulice i trgovi već pod video nadzorom. Zasad uglavnom oko Kvaternikovog trga (tržnica Kvatrić i Šubićeva ulica), no u planu je pokrivanje čitavog centra grada (na mjestima kao što su Trg bana Jelačića, Trg Maršala Tita, Kaptol...). Svrha tih kamera je, prema službenoj gradskoj propagandi "sprečavanje prometnih prekršaja, vandalizma i sličnih oblika kriminala."

No kada se uzme u obzir da je do sada već više od 3000 ljudi primilo "čestitku" sa nalogom za plaćanje prometnih kazni u iznosu od 300 do 700kn, moglo bi se postaviti pitanje koja je stvarna svrha dotičnih kamera? Naime, jesu li kamere spriječile događanje prometnih prekršaja? Nisu. Prekršaji su se svejedno dogodili i dalje se svejedno događaju. No, jesu li te naplaćene kazne za prometne prekršaje napunile gradsku blagajnu? Jesu! Do sada sa minimalno 900.000kn...

Nedavno je u medijima osvanula vijest da će se konzumiranje alkohola na javnoj površini, uključujući već i samo njegovo nošenje(!!) - kažnjavati. Ponovo službena gradska propaganda navodi kako je to "u svrhu smanjenja nasilništva među mladima", no lako je pročitati da se opet radi o još jednoj metodi punjenja proračuna. A neće se kažnjavati samo maloljetnici, već svi.

Kako već postoje kamere po gradu, postavlja se pitanje hoće li se dotične kamere početi koristiti i u tu svrhu? Hoće li se njima "špijunirati" ljude s vrećicama u rukama ili ruksacima ("u kojima bi moglo biti alkohola") i na njih huškati poiciju i komunalne redare?

Bilo kako bilo, očito je da se praksa vladajućih sve više doista približava onoj Orvelovskoj distopiji gdje je jedini cilj vladajuće kaste, u ime nekih "viših ciljeva" sve podanike (koji su pod neprekidnim nadzorom), pretvoriti ili u sirotinju ili u kriminalce. Ili oboje.

Post je objavljen 16.03.2012. u 13:00 sati.