Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/infiltration

Marketing

Atomska Ratna Komanda Žrnovnica

ARK Žrnovnica,

Sada neperspektivna, pokradena, devastirana i zapaljena podzemna baza u Žrnovnici pokraj Splita nekada je bila Atomska Ratna Komanda, mjesto u kojeg se u roku od 20 minuta moglo preseliti čitavo zapovjednistvo mornarice jugoslavije iz Splita (lore), te dio zrakoplovstva.
Kompleks je jedan od većih u Hrvatskoj, po našim pretpostavkama jedini objekat veći je podzemni aerodom Željava. Objekat se proteže u dvije glavne ''zgrade'' na tri kata, gdje postoje mali apartmani za oficire i generale, konferencijske sale, ambulante, stacionar, kuhinja, bazen, itd...
Od zanimljivijih katova je onaj u kojemu se nalazi tzv. War Room, vertikalna karta od pleksiglasa postavljena na sredini sobe, sa ''trenutnim'' stanjem države.

Od ostalih prostorija važno je i istaknuti sobu sa generatorima, filtracijsku salu za filtriranje zraka, radiorelejni centar, TT (??) centar, te mnoštvo drugih prostorija sa telekomunikacijskom i servisnom opremom.
Sam ulazak u objekat ( glavne zgrade ukopane u planini Mosor) je moguč na dva ulaza, ( u obliku slova U, ublažavanje udarnog vala eksplozije) koji su zatvoreni sa 5 uzastopnih čeličnih vrata ovalnog oblika, raspodnjeljeni kroz tunele dužine cca 300m.

































Post je objavljen 14.02.2012. u 17:27 sati.