Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zenskiposao

Marketing

Život žena

Ovih dana čitam knjige sa životnim pričama žena. Život Somalke koja je preživjela obrezivanje svojih genitalija, život žene koja je preživjela smrt cijele svoje obitelji i djece tijekom opsade Lenjingrada u drugom svjetskom ratu, život Afrikanke koja je završila kao robinja, život Indijke kojoj majka u 21. stoljeću pokušava dogovoriti brak, život žene koja se zbog kulture mora izboriti za obrazovanje.
Je li položaj žena u Hrvatskoj nešto drugačiji? Za što se mi borimo? Za očuvanje tradicijske uloge žena u obitelji - kuharica, spremačica, odgojiteljica djece? Za to da se dokažemo kao jednako inteligentne kao i muškarci? Za jednaka prava napredovanja na poslu? Za jednakost spolova?
Koliko smo zapravo jednake? Koliko smo zapravo odvažne da se pokažemo kao pametne, uspješne, sposobne i ambiciozne?
Što su žene u Hrvatskoj prošle? Nezaposlenih je za trećinu više nego u EU, žene su u poduzetništvu zastupljene sa samo 30%, samo 27% ih je na rukovodećim mjestima.
Pročitala sam da je niska stopa pokretanja vlastitog posla uz nekompetentnost i neaktivnost nezaposlenih žena dovela do najveće stope nezaposlenosti žena u Hrvatskoj čime nezaposlenim ženama prijeti siromaštvo i socijalna isključenost. A zbog čega postoji niska stopa pokretanja vlastitog posla kad postoji toliko ustanova i udruga koje se bave baš tim pitanjem i pomažu informacijama i sufinanciranjem? Pa ne znam za druge žene, ali znam ponešto iz vlastitog iskustva od prije šest godina. Doduše, nije još bilo toliko EU poticaja ni toliko udruga koje pomažu ženama poduzetnicama, ali znam da je svako moje pitanje dobilo jedan krasan birokratski odgovor, ko kopija iz nekog priručnika. A to je još uvijek najveći problem danas - birokracija i nemogućnost dolaska do pravih konkretnih informacija u pravo vrijeme.
Lako je nekome započeti biznis, ako ima neki početni kapital i ako ima novaca da taj biznis održi. No što je s onim ženama koje imaju prave ideje ili već neki mali mikrobiznis, ali nemaju novaca da se održe i da se razviju?
Zamišljam ovaj blog kao mrežu žena koje si pomažu konkretnim informacijama o tome kako pokrenuti mali biznis, kako besplatno ili jeftino unaprijediti svoje poslovanje i kako se snaći kao žena poduzetnica.

Post je objavljen 14.02.2012. u 13:53 sati.