Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mnkportotolero

Marketing

RADOST ILI TUGA NAKON EURA

Posljednja dva tjedna Hrvatska futsal reprezentacija plijenila je pozornost svih medija. U svim novinama naša reprezentacija imala je sportski status broj 1, što se nikad u povijesti hrvatskog novinarstva nije dogodilo da se toliko piše o futsalu.
Na kraju, Hrvatska je osvojila četvrto mjesto, najveći uspjeh u povijesti, a naš najbolji igrač Darijo Marinović dobio je srebrnu loptu za najboljeg strijelca. Oboreni su rekordi gledanosti i posjećenosti na utakmicama, a UEFA je najvećom ocjenom ocijenila organizaciju. Dobili smo sve hvalospjeve, ali uvijek postoji druga strana medalje ! Mediji su rekli sve o reprezentaciji i utakmicama, a mi ćemo se osvrnuti na nešto drugo.


Značenje riječi futsal

Hrvatska javnost se po prvi put susrela sa riječi futsal. Riječ futsal je skraćenica od španjolske riječi futbol de sala što u prijevodu znači dvoranski nogomet. U nas se to zove mali nogomet, mali balun, hakl itd., ali svi ti nazivi nemaju veze za futsalom. Futsal je jedini priznat od FIFA-e i UEFA-e, ima svoja standardna pravila (4+1, lopta četvorka, akumulirani prekršaji, podloga parket itd.) za razliku od ovih ostalih naziva koji se bitno razlikuju po pravilima od futsala. Ono što se često gleda po "seoskim" turnirima, ali i po turnirima u dvoranama koji ne poštuju pravila futsala, je obična lakrdija koja samo šteti razvoju ovog sporta. Ovo prvenstvo je pokazalo čar futsala, njegovu uzbudljivost, dinamiku i ljepotu. Za tim treba ići i turnire uskladiti sa pravilima futsala.


Odnos HNS-a prema futsalu

Ono što je Španjolska u Europi, to je Brazil u svijetu. To su dvije najveće futsal velesile, Španjolska ima najviše osvojenih europskih prvenstava, a Brazil svjetskih. U te dvije zemlje naviše se ulaže u razvoj futsala. Najveći razlog tome je samostalnost futsal saveza. Futsal ne dijeli novce sa nogometom niti čeka da im na kapaljku dođu novčana sredstva. To nije stvar u Hrvatskoj. HNS drži futsal u šaci, a bili smo svjedoci da mnoga sredstva UEFA-e koja su predviđena za razvoj futsala u Hrvatskoj nisu bila donirana futsal klubovima niti udruženju futsal klubova.
Naši reprezentativci za ulazak u polufinale dobili su 500 eura kao premiju od saveza. Azerbejdžan je imao 15 tisuća eura po igraču za ulazak u polufinale, Španjolci nešto više za osvajanje prvog mjesta. Već se ovdje vidi razlika postupanja saveza prema futsal reprezentaciji. Ako mogu nogometnim reprezentativcima dati oko 50 tisuća eura za ulazak u četvrtfinale Europskog prvenstva, onda su sigurno puno više trebali dati i futsalu, jer neki igrači su ostajali bez posla kako bi mogli igrati na prvenstvu !
Naš bivši izbornik Mićo Martić izjavio je što misli o HNS-u: "Nogometni savez Hrvatske treba dobrano razmisliti na koji će način usmjeriti futsal. U nogometnom savezu su ljudi koji ne razumiju što je futsal, a dosta njih ne zna ni što je nogomet. Ako se oni boje futsala, oni onda ne znaju što pričaju."
Isto tako, nakon Europskog prvenstva vratiti ćemo se na isto. Klubovi sve više stagniraju, liga je sve lošije kvalitete i ne vidi se nikakav napredak u razvoju futsala od strane HNS-a. Na pitanje hoće li se futsalu u Hrvatskoj omogućiti bolji uvjeti i nakon Eura, Marković je odgovorio: "Teško je to, nije to jeftino." Zanimljiva je ta izjava budući da HNS nije dao ni kune za organizaciju natjecanja već je sve podmirila UEFA. Zato vjerujemo da će i ove godine HNS pokupiti sebi novce koje je UEFA uplatila za razvoj futsala i financiranje hrvatskih klubova koji igraju europsko natjecanje.

Savez podržava ilegalne turnire

Dok Uefa i Fifa razvoju futsala pridaju veliku važnost, i u tu svrhu izdvajaju milijune eura, HNS je taj sport u potpunosti zapostavljao sve do prije godinu i pol kada su dobili zeleno svijetlo za organizaciju Europskog prvenstva. Novac koji je iz Uefe i Fife stizao za razvoj futsala, pa i za troškove sudjelovanja klubova u Ligi prvaka, iz Rusanove često nije odlazio na adrese klubova. Savez nije imao interesa niti financirati putovanja i pripreme futsal reprezentacije, a s druge strane je financijski i organizacijski podržavao malonogometne turnire koji nisu igrani prema futsal pravilima, kršeći tako vlastite propise.

Najzaslužniji za uspjeh reprezentacije su svakako klubovi koji su uložili puno u svoje igrače. Nacional je dao 400 tisuća eura, Brodosplit 300, Uspinjača 150. Najplaćeniji igrači u 1. HMNL su Korab Morina (2.000 eura), Tihomir Novak (2.000 eura), Matija Capar (1.500 eura), Dario Marinović (1.500 eura), Josip Suton (1.000 eura), Jakov Grcić (1.000 eura), Ivo Jukić (1.000 eura), Franko Jelovčić (1.000 eura), Saša Babić (1.000 eura).
HNS do sada klubovima nije dao niti kune, prvoligaše su većinom financirali gradovi te dijelom sponzori. Tako je Nacional od Grada Zagreba dobio 500 000 kn godišnje, Vrgorac 300 000, Knin 150 000, Uspinjača 120 000, a svi ostali ispod 100 000 kuna godišnje. Zato je najvažnije pitanje hoće li HNS barem nešto podijeliti klubovima od uspjeha reprezentacije. Boris Durlen je o tome izjavio: "O tome se nisu vodili razgovori. O tome će sigurno odlučiti Izvršni odbor HNS-a. Najavljen je sastanak s partnerima i sponzorima koje ne bi sada imenovali, trebamo iskoristiti medijsku pozornost i poduprijeti futsal jer će svi imati koristi. Već sada smo dobili ponudu od Španjolaca za besplatne utakmice u vrijeme kad im se ne igra prvenstvo, Rusi žele suradnju s mlađim kategorijama, Talijani žele zajednički kamp, to su ozbiljne priče, više nas ne smatraju autsajderom."


Bliža budućnost će pokazati koliko smo dobili od Europskog prvenstva. Ulaganje je najbitnija stvar za razvoj mladih igrača koji mogu dignuti ovaj sport na više grane. Pokazali smo da se možemo nositi sa futsal velesilama i da možemo izgraditi vrlo uspješnu reprezentaciju, ali i nacionalnu ligu koja će proizvoditi vrhunske futsal igrače. Vrijeme će pokazati, a do tad se klubovi još uvijek moraju nositi sa troškovima i dugovima prema savezu koji ne ulaže u razvoj futsala.

Post je objavljen 13.02.2012. u 12:06 sati.