Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/civordnaratep

Marketing

Rižot o' sipe



Od kad sam rob cara Snijega nemam baš velikog izbora, vrzmam se po kući i usput dovršavam specijalizaciju kuvara te ostalih zanimanja objedinjenih pod 'svašta'.
Sprijateljio sam se s televizijom i kompom jer mi daruju (sve se plaća) svježe informacije.
Upravo sam pogledao kako na Pagu oborita riba izlazi na kopno, vjeruj blogu to su prebjezi iz Italije, Slovenije i Grčke za ne reć EU-e.
Ova pojava u plićacima za vrijeme jakih bura oduvijek je poznata ali sa sipama. Zato galebovi obožavaju buru. Ovdje u Morinjskom zaljevu to je normalno ali je 'istraživača' puno pa je teško doći do zgoditka.

Kad je već tako posegnuo sam u zaljevu ledare i 'ulovio' očišćene.
Dakle spremam ručak, rižot o' sipe, malo obilatije jer će doć mlađi s 'Lignjom' a on obožaje rižot.
O moj blože, leti vrijeme ko penzija a čini mi se još juče 'Lignja' je bila čupava klinka.
Sad već treba frizera za razdjeljak.

Ulaze! On ima naviku odma prolunjat po kužini i srknut vode, dvi kapi ali ritual živi.
- Štaćti ovliko ulja?
- A benmu snježinu sigurno će poskupit. Evo svaki dan između ova dva kijameta pođem u dućan i vidim svi ulje kupuju a onda i ja uzmem…štas smijete?
- I mi smo sad iz dućana.
- E.
- I veli Maja sa blagajne mlađoj ženi ispred nas da uzme ulja. Kaže: evo njegov ćaća svaki dan kupuje ulje onda mi znamo ili će kriza ili krešije.
Ovo mi je izmamilo osmjeh.

Stol je postavljen i ja sjeo, čekam da to i oni učine a on pravi facu, onda je to kao zijevalica prešlo i na nju.
- Štae?
- A štae ovo?
- Rižot od sipe dašta će bit, dodao sam i novi začin, dobar je ka duša.
- A čija se to duša ovako crni da mi je znat?
- To ti misliš, pa mora rižot od sipe biti crn, nego.
- I do sa smo jeli rižot od sipe pa nije bio katram!
- Fuj ja to ne jedem to je tako…to je tako…fuj.- cijuknula je njegova 'u razdjeljak je ljubi'.
- A stvarno štas to napravio od jela…koji ti je to začin?
- Crnilo 'Pozaić'!



Post je objavljen 13.02.2012. u 00:42 sati.