Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebackidekameron

Marketing

Švedski brendovi u slici i riječi



Večernja šetnja od posla do hotela obično je povezana sa kupovinom. Naravno, radi se o piću i zdravoj hrani. Ne nije patka, slijedeća fotka snimljena je u jednom boljem marketu, odjel zdrave i skupe hrane. Ima tamo svega a među svim tim čudima nalazi se čudo neviđeno. Podravkina Vegeta proizvedena u Podravkinoj tvornici Poljskoj koja se nudi švedskim potrošačima. U svakom slučaju, jedan od malobrojnih dokaza da i mi brend za trku imamo.



Bez obzira na nedostatak informacija koliko zapravo šveđanke luduju za vegetom, jedno je sigurno. Šveđanke obožavaju parfeme. U samom centru Štokholma gdje se Drottninggatan ulijeva u Sergels Torg (potonja riječ znači trg) nalazi se ogromna robna kuća u čijem prizemlju je parfumerija veličine pola Jelačić placa. U svakom slučaju, to je mjesto gdje uvijek možete naći šveđanke. Vaš fotoreporter je da bi snimio iole koliko toliko pristojne fotke čekao frtalj sata (15 minuta u prijevodu sa agramerskog) i jedva dočekao trenutk da mu se nametljive šveđanke ne prošetavaju ispred iPhone objektiva. Užitak umjetničke fotografije pokvarile su dvije tipične plavuše koje se ne daju odvojiti od parfema i tko zna još od čega odnosno kojih stvari a što pristojan čovjek obično ne pita.


Nedaleko od robne kuće, u zgradi nasuprot, na četvrtom i petom katu nalazi se marketinški centar najpoznatijeg švedskog kozmetičkog brenda – Oriflame. Njega ovdje, baš kao i posvuda po svijetu možete naći i nabavti isključivo na kućnim prezentacijama. Ipak, veseli udovac takve prezentacije izbjegava jer na njima nema tih sitnih, malih i drgaih zadovoljstva druženja sa zanimljivim osobama. I budite sigurni da je istina, slobodni svjetonazori ponekad baš kao u vicu o Muji i lezbama zbližavaju a ne razdvajaju. A katkad čak znaju zadovoljiti po pitanjima u kojima se prevenstvo i inicijativa obično prepušta šveđankama.


Da ne mislite kako je ovdje sve tako divno slatko i pokvareno, evo par uvjerljivih alternativa. Ukoliko ste za koncert ozbiljne muzike, navratite u Konserthuset (u prijevodu: koncertna kuća). Nju kao spomenik nulte kategorije moderne arhitekture koja je začeta baš ovdje u Švedskoj, bez obzira na strogog Strindberga čuvaju brončane muze što svojim trubama i pjesmom šire zadovoljstva kulturnog uzdizanja i svekolikog napretka ljudskog duha. Šveđani ne bi bili šveđani kad ozbiljnost situacije ne bi začinili skakutanjem ispred iPhona vašeg omiljenog fotografa čemu, možda baš zbog prevelike inteligencije, nije u stanju doskočiti ni zadnja riječ Apple tehnologije pa od tud one mrlje na fotkama koje se na žalost ponekad ne mogu izbjeći. Čak ni kad su u pitanju plavuše što obožavaju gledati švedske filmove u hramu sedme umjetnosti gotovo nasuprot raspjevanih muza.



Ukoliko ste nešto modernijeg svjetonazora, navratite u Stadsteatren kulturhuset na Sergels Torg. Tamo ćete osim zanimljivih šveđanki po kafićima pronaći i poneku interesantnu izložbu, u knjižari ćete možda kupiti rijetku knjigu a ako razumijete švedski pogledat' ćete i neku predstavu. Ovih dana definitivno najveći kazališni hit je Fanny i Alexander koju je u originalu režirao nitko drugi doli Ingmar Bergmann, inače poznatiji po filmskim projektima što dokazuje da i bez obzira na godine postoje različite kategorije švedskih uspješnica.


Negdje sam pročitao da je švedska zemlja sa naljepšim ženama u Europi. Moram priznati da u tome ima dosta istine. Ujutro kad idem na posao susrećem lijepe žene. Susrećem ih na poslu i za vrijeme gableca u restoranu Tvrtke. Viđam ih uveče kad se vraćam u hotel. Viđam ih i susrećem petkom i subotom uveče a subotom i nedjeljom po čitav dan. Naravno, kad i ako zbog štednje na troškovima avionskog prijevoza vikend provodim u Štokholmu. I zato neka mi domaće ljepotice i malobrojne obožavateljice Bocacciovih novela ne zamjere. Čovjek koji ne zna primiti ne može zadovoljstva ni pružiti.


Neki gornje sklonosti ubrajaju u ovisnosti. Znajte da šveđani su im vrlo skloni, naročito šveđanke. Recimo, petkom uveče u marketima gotovo je nemoguće pronaći pivo jer se ono razgrabi dan ranije. Vikend za većinu šveđana počinje kupovinom četvrtkom uveče i traje no nedjelje ujutro kad slijedi liječenje glavobolje uzrokovane alkoholnim i inim zadovoljstvima u koja se svakako ubraja i konzumacija šampanjca. Koliko ovisnost može biti opasna i u kakve sve neugodne situacije ona može dovesti zorno ilustrira slijedeća fotka.


Zadovoljstva modernog šveđanina mogu se podijeliti u nekoliko skupina. Ukoliko ste stranac koji ovdje radi da zaradi za kruh svakdanji, petak uveče vrijeme je za metak. A jedan od načina za metak je i upoznavanje uz druženje u pabu. Tamo možete upoznati svakakav svijet a ako niste zadovoljni izborom ili tražite način kako da ispucate nepotrošenu energiju poslije ponoći i bez metka, vrijeme je za night club gdje je tulumiška do zore. Tad ćete ionako biti preumorni za bilo kakvu daljnju akciju pa ćete slatko prespavati zimski dan i sa prijateljicom od prošle noći možda otkriti ono što ste veče prije toga propustili naći.


Toliko za ovaj put iz Štokholma a sad žurim u obližnji Queens Head, pub sa živom muzikom i mnogobrojnim zadovoljstvima a koji se nalazi u neposrednoj blizini, 200njak metara hotela u samom srcu Štokholma.




Bilježim se sa štovanjem,
meštar Bocaccio




Post je objavljen 10.02.2012. u 22:28 sati.