Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/donajulia

Marketing

Trudničke zabavancije


Moja me je trudnoća "zatekla" u Mostaru - u tijeku proljeća, jednog prekrasnog popodneva kad sam bila sama kod kuće. Iako sam oduvijek intuitivna osoba, i iako sam i par sekundi prije napravljenog testa "znala" da sam trudna i da nosim dečka (ne pitajte me kako), nevjericu i tihu radost nisam mogla suzdržati. Ta tiha radost, u stvari ona iskonska duboka sreća me je pratila cijelo vrijeme trudnoće, na samom porodu, a prati me i sad... Baš sam bila blažena.

Uglavnom, tema ovog posta je trudnoća u Parizu.

Ako, dakle, zatrudnite i odlučite dijete roditi u Parizu, imate razne mogućnosti.
U Francuskoj možete, po zakonu, roditi na tri načina:

a) u bolnici
b) u kućama za rađanje
c) doma

a) Ako želite roditi u bolnici, odmah nakon napravljenog testa odnosno nakon saznanja da ste trudni trebate ići u dotičnu bolnicu (državnu ili privatnu) i prijaviti se. Lijepo popunite formular, čekate jedno određeno vrijeme (meni je iz jedne bolnice došao odgovor za manje od 24 sata, a iz druge sam čekala odgovor preko dva tjedna), i onda dobijete papir u kojem piše da ste primljeni, odbijeni ili da ste na listi čekanja.
Bolnice su krcate i nije neuobičajena situacija da vas bolnice (mada su vam najbliže i pripadaju vašoj adresi) odbiju bez grižnje savjesti.
Kod mene je bila malo specifična situacija jer sam se ja prijavila u bolnicu samo dva mjeseca pred porod. Pretpostavljam da svaka bolnica čuva određeni broj mjesta za ovakve padobrance kao ja (ili određeni postotak trudnica koje su bile prijavljene izaberu drugo mjesto/presele/izgube trudnoću i slično), ali nemojte se pouzdati u to.

Formular koji trebate popuniti je prilično jednostavan, a za popunjavanje treba znati samo osnovno znanje francuskog jezika. Osoblje bolnice u kojoj sam ja rodila je imalo jako puno razumijevanja za moj nedostatak znanja jezika (pogotovo određenih termina), i općenito je bilo vrlo ljubazno.
Jednom kad ispunite formular (dođete u bolnicu, ispunite formular za koji vam teta na info pultu kaže gdje se nalazi, ostavite ga na za to određeno mjesto i idete doma - cijeli postupak traje do 10 min) ostaje vam da čekate odgovor.
Mene je jedna bolnica odmah primila, a druga mi je poslala odgovor da sam na listi čekanja. Ali u oba odgovora su mi bili izračunati termini za porod. Različiti jedni od drugih, a različiti svakako od termina koji su mi izračunali u Hrvatskoj. U svakom slučaju, termini su se kretali od 38-42 tjedna.

A Koko je pak došao na svoj datum cool

O samom prijemu u bolnicu i ponašanju osoblja ću napisati poseban post. Jer, oni to zaslužuju.
Formulare možete popuniti u svakoj bolnici gdje želite roditi, pa ovisno o odgovorima možete birati.

Ako nemate papire zdravstvenog osiguranja, i dalje možete roditi u bolnici, s tim da sve plaćate. Ne znam koliko košta svaki pregled, obrok i slično, ali mislim da noć u državnoj bolnici košta oko 1100 eura.

b) Kuće za rađanje - pretpostavljam da je isti princip kao što sam čitala po internetu - kao i kod austrijskih kuća za rađanje. Ne bih puno znala o ovome, znam samo da postoje. Čak ne znam da li zdravstveno pokriva porod ili ne. Tako da vam na ovu temu ne mogu puno pomoći.

c) Porod kod kuće - iz materijala što ga svaka trudnica dobije, pročitala sam da je porod kod kuće u Francuskoj dozvoljen zakonom i uredno legaliziran. Uvjet je jedino da babica koja će vas porađati mora dobrovoljno pristati na to i da, u slučaju komplikacija, vi kao majka morate dozvoliti da dođe doktor/hitna ili da vas se preveze u bolnicu bez daljnjih pitanja. Isto tako, babica na brzom biranju svoga mobitela mora imati doktora koji je spreman uskočiti ako zatreba.

Detalje isto ne znam, niti poznajem nekoga tko je rodio doma, tako da vam ni tu ne mogu dati previše informacija. Ono što je meni kao rodilji bitno jest da se ima izbora. I naravno, da su djeca živa i zdrava.

Inače, sa balkona vidim da u Parizu tu i tamo nanese snijeg i da minus prži do kosti. Ali još jedno vrijeme vam neću pisati o eksterijeru, toga sam svjesna.

Nadam se da se ni vi ne smrzavate previše. kiss



laziti

Post je objavljen 09.02.2012. u 15:36 sati.