Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/alfredstokes

Marketing

Vršić - Župančičeva i Pripravniška grapa (14. i 15.1.2012.)

Odlučih se na reaktivaciju bloga i bilježenje (najčešće) vikend dogodovština vezanih uz sport, brda i ljepote koje nam isti pružaju. sretan

Pa krenimo:
Zašto volimo zimu?
Dođe vikend i ustajanje se premjesti sa radnih 7 sati na neradnih 4 sata ujutro.
RAK zimski alpinistički tečaj je započeo....a vrijeme je i za prvu grapu ove godine sretan

Subota 14.1.
Okupljanje na Vratima Jadrana u 5…grupiranje, kava na Lomu i oko 8 smo na Vršiću.
Igor okuplja tečajce i sa njima na zubatom suncu ostaje pokazivati zimske tehnike, sidrišta, vađenje iz pukotine i slične radosti. Novak, Miljenko i ja idemo u Župančičevu grapu. Vodič kaže - III/2, 60°/40-55°, 400 m. Prvi dio je odličan nagiba cca. 40-50°, snijeg je u početku mekan, a na strmijem dijelu i fino zaleđen. Nakon cca polovice smjera teren se malo položi i grapa se pretvori u snježnu padinu na vrhu koje postoji prekrasno mjesto na suncu i zavjetrini. Zen od barem pola sata, nakon kojeg slijedi zadnja grapa koja izlazi skoro na sami vrh Mojstrovke. U tom dijelu nalazi se i najstrmiji dio od cca 60°, pun gnjusno mekanog snijega koji se meni osobno nije svidio ni malo jer nemam iskustva sa takvim propadanjem i onim osjećajem ''kad ću stat i dal ovo drži'' . U svakom slučaju kad zanemarim taj dio – ovo mi je bila najljepša grapa do sada. Na vrhu ugodnih -11° uz fini vjetrić tako da smo nakon par junačkih fotki silazimo via normale. Đana, Danko i Igor nisu našli toplo odmorište u Butinarjevoj…tako da su puno prije nas dosmučali natrag i tečajcima prenoslili znanja o lavinama i spašavanju iz istih.
Mihov dom, klopa, piva, lovačke i to je to za prvi dan !!

Nedjelja
Svi skupa u Pripravnišku grapu - II-III/2, 40-50°, 200 m
Gužva, osim nas još 10-ak ljudi. 60,70 m od ulaza prvi skok. Novak odrađuje skok i postavlja sidrište.
Mijenjamo se u osiguravanju tečajaca koji napreduju kroz svoju prvu grapu. Nakon 50-ak metara još jedan skokić, ali manji od prvoga i to je to…vani smo….nakon dobre 2 ure….nakon smrzavanja na sidrištu sunce je bilo skoro pa ljekovito. Po grebenu opet na vrh koji je puno topliji i puno manje vjetrovit nego jučer. Pogled je fantastičan. Matko ima kratko predavanje o turno skijanju, slikamo se i opet nazad via normale. Spremanje, aviopub, pizza, pivo i jedan odličan vikend je za nama.

Ostale fotke su na picasi
KLIK ZA FOTKE !!!!


Post je objavljen 16.01.2012. u 09:46 sati.