Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vrgorac

Marketing

Vrgorska krajina pod snijegom i ledom - osmi dan!





Vrgorska krajina je već osmi dan zatrpana snijegom i ledom. Situacija je nešto bolja nego prošlih dana, ali je još jako teška u brojnim zaseocima diljem krajine. U samom Vrgorcu komunalci, privatnici i građani čiste ulice, međutim najveći dio ulica je još prekriven snijegom i ledom. Jedna od važnih žila kucavica - cesta kroz Ulicu A.G. Matoša (kraj tržnice) još je prekrivena debelim slojem snijega i leda. Jučer popodne se urušio krov na kući Nede Delić u Galića selu. Ona je zbog toga evakuirana i trenutno boravi u domaćinstvu svog susjeda Andrije Trlina. Krov je bio dotrajao i nije mu trebalo puno vremena da se uruši, ali su već jutros na teren izašli radnici Tome Galića i saniraju štetu prije novih padalina.
Sa krova Doma športova pale su ogromne količine snijega na tlo, srećom, nikoga nije bilo u blizini, iako smo samo par minuta prije prošli tim putem. Prema riječima ravnatelja Joška Radonića, za sutra ujutro organizirana je velika radna akcija čišćenja snijega oko dvorane za sve vrgorske športaše. Očekuje se dobar odaziv, ali se preporučuje svima da i sami ponesu pokoju lopatu i drugi alat, kako bi bilo dovoljno za sve prisutne. Komunalci čiste i prilazne putove osnovnoj i srednjoj školi, te dvorani i vrtiću. Pod težinom snijega urušio se i krovni prozor Gradske knjižnice pa je djelatnik Jure Divić morao naći priručne posude za vodu koja se sa stropa cijedi. Po gradu su prisutne i brojne vanjske službe - Gorska služba spašavanja, ralice i drugi strojevi brojnih privatnika, vatrogasci i drugi. Trgovina cipela Borovo već danima vrvi građanima koji kupuju sve što imalo podsjeća na čizme. Jutros je došla opskrba sa nekoliko desetaka pari čizama koje je u trgovinu doveo City Ex. Nakon četiri dana stigao je i tisak. Prema našim informacijama, u ovih osam dana elementarne nepogode nije bilo polomljenih Vrgorčana, što je velika sreća. Naravno, treba se paziti i dalje jer se snijeg počeo dobrano lediti na tlu. Nastave u osnovnoj i srednjoj školi neće biti ni sutra (četvrtak), a vrlo vjerojatno ni prekosutra (petak).

Zakazali svi - Grad, Županija i Vlada Republike Hrvatske!

Na primjeru snježne nepogode u Vrgorcu zakazale su sve službe ove države. Grad je morao već drugi dan nepogode pozvati vanjske službe i pojasniti im da nisu sami sposobni izaći u koštac sa snijegom, kojeg je jednostavno bilo previše. Bila je odmah potrebna teška mehanizacija. Civilna zaštita je u potpunosti zakazala. Punih pet dana grad je bio gotovo bez ikakve vlasti. Građani su stalno bili na ulici, pitali se gdje su članovi naše gradske uprave i što rade. Bio sam stalno vani, svjedok sam tih događaja, ma što netko danas tvrdio. Na drugom mjestu, zakazala je i Županija čije su službe na terenu bile malobrojne i njihova prava reakcija uslijedila je tek dolaskom župana Ante Sanadera u Vrgorac petog dana nepogode. I na koncu, veliki minus u ovoj priči dobila je i Vlada Republike Hrvatske i Predsjednik države. Prihvaćam opravdanje da im nitko nije javljao stvarnu situaciju prva četiri dana, ali kada su im se sa terena javili sami građani, oni su odgovorili slanjem svega dvadeset vojnika Hrvatske vojske "naoružanih" samo lopatama, bez ikakve teške mehanizacije. Kada su došli u Vrgorac, gradske službe su ih uputile da čiste - balkon srednje škole! Isto tako, na ugroženom vrgorskom području u ovih osam dana morao se pojaviti ili premijer Zoran Milanović ili predsjednik Ivo Josipović. Njihov dolazak zasigurno bi potakao bržu i kvalitetniju aktivaciju svih tromih službi. Hoće li se išta iz toga naučiti? Radi li se išta po tom pitanju? Sreća u nesreći je da je na terenu bili zaista bilo dosta požrtvovnosti i velikog truda pojedinih službi poput - Hrvatske gorske službe spašavanja, vrgorskih vatrogasaca, ali i svih onih građana koji su pomagali svojim starijim susjedima. Njima svima pohvala, a ostali neka se zamisle nad svojim postupcima.

DODATAK od 16.00 sati
U nedostatku djelovanja gradskih službi, građani zgrada u Ulici Tina Ujevića, koji su prošlih dana očistili prilaze ulazima, danas su čistili i prilaze parkiralištima i pristupni put. Uz kuću Nede Delić, koja se jučer srušila, sinoć se nije spavalo ni u kući Ante Radonića u Kotezima. Tijekom noći, pod težinom snijega, pukle su dvije grede koje pridržavaju krov. Uz pomoć prijatelja šteta je zasad sanirana i snijeg sa krova uklonjen, ali će nakon normalizacije vremena trebati mijenjati cijeli krov. Već ranije urušili su se krovovi na jednoj kući na Velikom Prologu i jednoj kući iznad ceste Vrgorac - Kotezi. Urušio se i krov skladišta Jematve u Vrgorcu. Sinoć se urušio i krov na kući Dobre Granića u Stiljima. Županijske ceste prema selima su jedva prohodne i mimoilaženje je gotovo nemoguće. Danas smo proveli veći dio dana u Kotezima. To je selo udaljeno od Vrgorca jedva 2,5 kilometra, a građanstvo već danima praktički životari zbog neočišćenih cesta na kojima se snijeg svaku noć pretvara u opasan led. Možemo samo zamisliti kako je u brdsko-planinskim krajevima Vrgorske krajine. Najkritičnije je u Mijacima i Poljicima Kozičkim. Javljaju nam kako još nitko nije očistio ni put prema Gornjem Orahu, te stanovnici apeliraju na pomoć.
Ljudi sa strepnjom očekuju nove sniježne padaline koje su najavljene za petak.

DODATAK od 19.30.
Zapovjednik Civilne zašite Republike Hrvatske Damir Čemerin, govoreći o odgovornosti za snježnu nepogodu rekao je danas za medije: "Griješilo se na terenu, zato što lokalne samouprave svoje obveze vole zaboraviti ili prebaciti na državu... Mi inače načelnike općina pošaljemo na sud, ali oni radije plate pet tisuća kuna kazne nego da kupe opremu."


































Post je objavljen 08.02.2012. u 11:26 sati.