Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

STANJE U NERETVI - NOĆ S PONEDJELJKA NA UTORAK DONOSI NOVE IZAZOVE

Zbog vremenskih neprilika u neretvanskim školama nastave neće biti ni sutra (utorak), a obzirom na očekivane padaline vjerojatno ni u srijedu, ali o tome će se ipak škole službeno izjasniti tek u utorak, što će biti objavljevno i u medijima. Javne službe uglavnom sve rade iako dio službi otežano obavlja svoje poslove.
Danas je u Metkoviću na sportskoj dvorani odrađena hitna intervencija sašavanja dvorane jer su velika naslage snijega (zapravo leda) prijetile rušenjem dvorane.
Mnogobrojni plastenici su se urušili diljem doline Neretve, a na širem čapljinskom području se srušilo nevjerojatnih 700 plastenika!
Vjetar koji je počeo u popodnevnim satima jače puhati i koji bi vrhunac trebao dosegnuti u kasnijim večernjim satima, prijeti cijeloj neretvi, posebice zgradama, kućama i općenito objetkima koji su postali nestabilniji pod teretom snijega i leda (stabla, plastenici, tende, nadstrešnice), pa građani trebaju voditi računa i od ovoj opasnosti.
Veći dio cesta diljem Neretve je prohodan, ali za vozila sa zmskom opremom i to uz vrlo sporu i opreznu vožnju.
Opasnost od nestanka struje u pojedinim neretvanskim mjestima zbog zaleđenih (a time i vrlo teških) kablova, te jakog vjetra i dalje postoji.

Ono malo šuma što nije izgorjelo u raznim požarima tijekom proteklih godina, sada je ugroženo jer se mnogobrojna stabla urušavaju pod težinom snijega i leda. Živi svijet je u također ugrožen, a (krivo)lovci koji koriste priliku i love u ovakvim (zabranjemim) zimskim uvjetima, samo doprinose totalnom uništenju ono malo ptica koje jedva preživljavaju.

Vrijeme je utjecalo i na svadbene planove budućih mladenaca Vedrana Dragovića "Crte" i Maje Brečić, pa su svadbu planiranu u ovaj petak (10.veljače), odgodili za 01. lipnja.

Noć bi u cijeloj Neretvi mogla donijeti nove padaline snijega, a temperatura će biti neŠto ispod nule, s tim da će osjet hladnoće biti pojačan zbog jakog vjetra.

STANJE U NERETVI: PONEDJELJAK 19.30 SATI

METKOVIĆ

U Metkoviću je došlo do urušavanje većeg broja plastenika, tendi i nadstrešnica, a i sama sportska dvorana je ugrožena te se tijekom današnjeg dana hitnom ntervencijom spriječilo urušavanje krova čija se jedna nosiva greda savila pod teretom. Nekolicina građana je požrtvovno skočila u pomoć vatrogascima i skinula veće količine snijega i leda s krova.
Državna cesta Metković-Opuzen je potpuno prohodna čak i za vozila bez zimske opreme. Državna cesta Metković-(Duvrat)-Kula Norinska je prohodna za vozila sa zimskom opremom, ali je preporuka da se ne kreće bez velike potrebe, posebice obzirom na suženu širinu kolnika i mjestimičnu poledicu. Kretanje vozila je vrlo sporo kako i treba biti u ovakvim uvjetima. Županijska prometnica Metković-Vid-Prud-granica BiH (Bijača) je prohodna za vozila sa zimskom opremom, no potreban je povećan oprez zbog zaleđivanja ostatka snijega i sužene prometnice
Ulice u samom Metkoviću nisu u najboljem stanju. Glavna prometnica kroz Metković je puštena u oba smjera, dok su sporedne gradske prometnice većim dijelom još uvijek jednotračne. Parking mjesta nema puno jer su zatrpana snijegom.

OPĆINA KULA NORINSKA
Općina Kula Norinska je organizirala već drugi dan za redom dostavu kruha, mlijeka i najneophodnijih namirnica za mještane najugroženijih sela (Desne , Borovci, Nova Sela), dok se do Novih Sela teže dolazi. Dostava je organizirana u suradnji sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja.
Dio državne ceste D-62 i to dionica Vrgorac-Nova Sela je uglavnom neprohodna i dobrim dijelom je ta dionica zaleđena, a dionica te državne ceste Borovci - Podrujnica- Momići-Matijevići-Kula Norinska je prohodna za vozila sa zimskom opremom. Vožnja se ne preporučuje bez velike potrebe. Angažirani strojevi od strane Općine Kula Norinska su probili put do zaseoka Vekići.
Prometnica Kula Norinska - Metković se ne preporuča za vožnju vozilima bez zimske opreme, a onima sa zimskom opremom se preporuča da ne kreću tom dionicom bez potrebe.
U naselju Desne je danas puštena električna energija, a uskoro se očekuje i puštanje vode.
Na dionici cesta Desne-Bagalovići- Kula Norinska i Desne-Banja su od strane Općine angažirani strojevi osigurali prohodnost, ali je potreba izniman oprez .
Mjesta Krvavac i Krvavac imaju većim dijelom očišćene prometnice.

PLOČE
U Pločama i mjestima do Čeveljuše je jučer (nedjelja) došla struja . Gotovo sve ulice su prohodne osim onih manjih ulica.
Banja, Komin, Rogotin i Šarić Struga su nakon par dana dobili struju danas oko 18 sati ,pa se konačno i tim ljudima omogućio bar koliko-toliko osnovni uvjet za preživljavanje.

OPUZEN
Ulice su uglavnom prohodne, električne energije ima. Jedino manje ulice se ne čiste, odnosno nisu sigurne za kretanje.

OPĆINA ZAŽABLJE
Cesta na području općine Zažablje u pravcu Metkovića je prohodna za vozila sa zimskom opremom. Opskrba vodom i strujom je uredna.

OPĆINA SLIVNO
Glavna magistralna prometnica Opuzen-Klek-Neum je prohodna.


OPĆINA POJEZERJE
Naselja Pozla Gora, Mali Prolog, Kobiljača i Otrić-Seoci se nalaze u poprilično nezavidnoj poziciji zbog prometne izoliranosti. Iako su se angažirali strojevi na probijanju dijela cesta, snježni nanosi su veliki, a i zaleđena cesta onemogućava normalan promet.


Post je objavljen 06.02.2012. u 19:18 sati.