Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

STANJE U NERETVI PO MJESTIMA

Zbog vremenskih neprilika u neretvanskim školama nastave neće biti u ponedjeljak i utorak, a o početku nastave će se pravoremeno moći saznati putem medija.

Štete koje su nastale snježnim nanosima u Neretvi su enormne,a tek se imaju izračunati.
Mnogobrojni plastenici i tende nisu izdržali. Gotovo svi nezaštićeni jednogodišnji usjevi su propali, a strah postoji i za mandarine. Poljoprivredni stručnjaci strahuju od pada temperatura jer sadašnje temperature još uvijek ne mogu uništiti stablo mandarine. Naime da bi stablo mandarine bilo u izravnoj opasnosti potrebno je da se temperatura spusti na -8 do -10 ispod nule. Mišljenja su da je neretvanska mandarina s vremenom, rastući u ovakvoj klimi, stekla određenu otpornost prema niskim temperaturama, ali ne i ispod -10 stupnjeva ukoliko bi se takva temperatura zadržala neko vrijeme.
Mnogobrojne tvrtke su također u gubitku ovih dana jer radnici ne mogu doći na posao, pa se sa svim poslovnim aktivnostima stalo.
Državne službe također otežano rade i uglavnom sa smanjenom poslovnom aktivnošću.


STANJE PO MJESTIMA

PLOČE


U Pločama i mjestima do Čeveljuše je struja došla danas (nedjelja) u 17 sati, što je dobra vijest obzirom da su neke najave govorile da je možda neće biti možda i još par dana. No ovo je privremeno i realnost je da će se ova uklučenja i isključenja električne energije nastaviti jer je kapacitet mreže nedovoljan (obzirom da se spajanje vršilo s drugih mreža).
Banja, Komin, Rogotin i Šarić Struga su bez struje, a postoje najave da bi se za ova naselja mogla dobiti struja u ponedjeljak.
Sve glavne ceste na području Grada Ploča su prohodne, ali potreban je povećani oprez..
Županijska cesta, dionica Komin-Rogotin je prohodna uz povećani oprez,
Prometnica Opuzen – Rogotin-Ploče je prohodna, ali je ipak potreban oprez.

METKOVIĆ

Državna cesta Metković-Opuzen je prohodna uz povećani oprez. Državna cesta Metković-(Duvrat)-Kula Norinska je prohodna za vozila sa zimskom opremom, ali je preporuka da se ne kreće bez velike potrebe, posebice obzirom na suženu širinu kolnika i mjestimičnu poledicu.
Županijska prometnica Metković-Vid-Prud-granica BiH (Bijača) je prohodna. Ralica je prošla i skinula snijeg, no potreban je povećan oprez zbog zaleđivanja ostatka snijega i sužene prometnice
Ulice u samom Metkoviću nisu u najboljem stanju. Nedostatak soli je uzrokovao zaleđivanje prometnica pa je potreban veći oprez. Stožer za zaštitu i spašavanje poziva građane da se ne kreću vozilima bez prijeke potrebe.


OPĆINA KULA NORINSKA

Državna cesta Vrgorac-Nova Sela je neprohodna, a dionica te ceste Borovci - Podrujnica- Momići-Matijevići-Kula Norinska je i dalje uglavnom vrlo slabo prohodna s tim da se na relaciji Podrujnica-Momići-Matijevići-Kula Norinska primjeti pokoje vozilo, ali vrlo rijetko i to uglavnom terensko vozilo MUP-a. Vožnja osobnim vozilima sa zimskom opremom se ne preporučuje bez velike potrebe. Općina Kula Norinska je angažirala obrtnika Srećka (Sreću) Ćelića na razbijanju snježnih nanosa na relaciji Momići-Podrujnica-Borovci (u Borovcima je samo pola naselja očišćeno)
Prometnica Kula Norinska - Metković se također ne preporuča za vožnju vozilima bez zimske opreme, a onima sa zimskom opremom se preporuča da ne kreću tom dionicom bez potrebe.
Na dionici cesta Desne-Bagalovići- Kula Norinska i Desne-Banja su od strane Općine angažirana dva stroja „komibinirke“ od poduzeća "Neretvanski sliv" d.o.o. koji su razbili nanose snijega, te sad nastavljaju čišćenje Krvavca. U Desnama nema struje, a zajedno s HGSS-om i DVD-om Kula Norinska, organizirana je dostava potrebnih namirnica Desancima.
Nestanak električne energije u mjestima Momići, Matijevići i dio Kule Norinske u subotu u trajanju od 5 sati, saniran je (stablo koje je padom prekinulo 10kV dalekovod je prepilano i kabal spojen), pa struje ima i stanje je stabilno.

OPUZEN

Ulice su uglavnom prohodne, električne energije ima.

OPĆINA ZAŽABLJE

Cesta na području općine Zažablje u pravcu Metkovića je prohodna za vozila sa zimskom opremom. Ralica je prošla svaki dan, ali cesta nije posipana solju pa na mjestima ima leda. Opskrba vodom i strujom je uredna.

OPĆINA SLIVNO

Glavna magistralna prometnica Opuzen-Klek-Neum je prohodna. Problem predstavlja nestanak električne energije u mjestima Klek, Komarna i Raba,a na kojem se problemu radi.


Post je objavljen 05.02.2012. u 19:41 sati.