Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjigoljub

Marketing

Buffy anarhosindikalistkinja u epizodi "Kapitalizam ubija!"



Buffy, anarhistička strip junakinja još jednom vodi borbu protiv krvožednih kapitalista, koji su ovaj put pravi vampiri pa osim klasičnog iskorištavanja, svojim podanicima stvarno piju krv. Ukratko, to je najbolji opis stripa koji je objavila izdavačka kuća Što čitaš?, što je drugi strip u posljednjih desetak godina, ali svakako ne i posljednji.





Buffy je, naravno, upravo ona Buffy na koju ste pomislili, strip koji je doživio i svoju ekranizaciju, ali u ovoj verziji ona nije tek tinejdžerka koja uz sve uobičajene aktivnosti tijekom noći ubija vampire, već se aktivno bori protiv rasizma, kapitalizma i uopće iskorištavanja, pri čemu ipak ubija vampire jer upravo oni su vodeći kapitalisti. Ovaj strip će vas sigurno zabaviti, a osim toga, tu je i poseban dodatak pod naslovom "Tinejdžerska pop zvijezda", koji govori o glazbenoj industriji, propalim i prodanim idealima i ispraznosti pop kulture. Riječ je o klasičnoj intervenciji u proizvode pop kulutre, što se popularizirali situacionisti tijekom šezedestih godina dvadesetog stoljeća, pa je Buffy umetanjem novog teksta u strip od ubojice vampira postala ubojica kapitalista, što spada u red klasičnih usporedbi, a i u našem jeziku nalazi uporište jer "krvopije" su uvijek oni koji isporištavaju.

Sve skupa može pronaći u knjižari Što čitaš? u Gundulićevoj 11 za 10,00 kn ili u webshopu na linku : www.stocitas.org/webshop/






Post je objavljen 03.02.2012. u 23:05 sati.