Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

NOVE SNJEŽNE DISCIPLINE - TRAKTOR-BOB I TRUPING!

Cijelu Neretvu i veći dio Dalmacije zadesllo snježno nevrijeme već treći dan zaredom. No danas su najmlađi, ali i oni stariji veselog duha, došli na svoje raznim sanjkaškim i klizačkim događanjima. Među najneobičnijim snježnim radostima razvijene su nove neretvanske discipline i to "truping" i "traktor bob"

Disciplina "traktor bob" razvijena je u Matijevićima kao disciplina za koju trebaju traktor, 5 metara konopa, vreća i daska. Traktor "Tomo Vinković" kao idealno sredstvo po snijegu, pokazao se izvrsnim vučnim sredstvom jer ne razvija veliku brzinu, uzak je i potreban mu je vrlo mali manevarski prostor za okretanje. Kod ove discipline je i primjećena neobična pojava - naime u ovim disciplinama su se kao najbolji pokazali oni koji ne vole obrađivati zemlju.


Na fotografiji u Matijevićima Ivan Delija, traktorist i Marin Nikolić kao plug.
Image and video hosting by TinyPic

"Truping" je razvijen u Podrujnici kao autohtoni sportski doživljaj za koji nisu potrebni motori već samo jedna neretvanska trupica!
Naime truping je disciplina u kojoj jedan ili više (do 4) "trupara" sjede u trupi i spuštaju se niz strminu po snijegu. Ovim su Neretvani (Podrujničani) dokazali da se autohtona neretvanska plovila mogu koristiti u svim vremenskim uvjetima, pa čak i po kopnu! Navodno u Podrujnici sada smišljaju kao trupu koristiti u zraku!


Image and video hosting by TinyPic
Foto: Tino Ćelić

U Matijevićima je također tijekom dana otvorena poznata "bob staza". Čim se dovoljno snijega napadalo, odmah se pristupilo izradi staze (duljine 100-tinjak metara) na kojem su se tijekom dana okupljali mještani Matijevića, Kule Norinske, Momića i Podrujnice.

Image and video hosting by TinyPic

Veselje koje je izazvala pojava ovih novih snježnih disciplina nećemo ni navoditi jer se ono podrazumijeva uvijek kad se ide brzo po snijegu. Prema neslužbenim informacijama Ivica Kostelić je najavio dolazak u Matijeviće i Podrujnicu da bi se okušao u novim disciplinama. Nagradni fond će se naknadno utvrditi, a zasada se spominju teće brudeta pozamašnih zapremina.

Za kraj ovog članka možemo navesti i jednu zanimljivost. Danas je u Novim Selima ostalo zameteno vozilo (srećom oklopljeno) jedne zaštitarske tvrtke koje je prevozilo ogromnu količinu novca, pa su i zaštitari ostali u vozilu čuvati ga.
Mole se Borovčani, Novoselci i Pozlogorci da vozilo ne diraju jer su čuvari naoružani (doduše ni ovi prethodni sigurno nisu bez koje cijevi)Post je objavljen 03.02.2012. u 18:58 sati.