Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rockinpeace

Marketing

SOPA, što Duff misli o tome... (intervju)

Duff McKagan: cerek

'Prestanite da cmizdrite oko SOPA-e'
Basista grupe Velvet Revolver i nekašnji član Guns 'n' Roses, Duff McKagan, oštro je osudio anti-SOPA proteste rasprostranjene u velikoj mjeri širom interneta posljednjih dana.


Osim kritika upućenih protestima pojedinaca, McKagan je u svojoj kolumni u Seattle Weekly časopisu izjavio da nimalo ne podržava ni akcije vodećih sajtova kao što su Google ili Wikipedia.

"Cilj zakona je borba protiv krađe autorskih prava poput glazbe ili filmova. Ali kada god pogledam Facebook ili Twitter, vidim gomilu sra*a o podršci anti-SOPA protesta. Oprostite, ali gde ste svi bili kada je piratstvo počelo razarati glazbu i glazbenu industriju? Niste se bunili protiv toga? Prijali su vam svi ti besplatni ukradeni albumi, zar ne?".

Iako priznaje da SOPA može biti štetna po internet poslovanje, basista je vidno bijesan što ljudi nisu pružili istu podršku glazbenoj industriji kada je počela propadati zbog masovnog piratstva.

"Gotovo da ostajem bez teksta. Internet piratstvo je prepolovilo glazbenu industriju i učinila život glazbenika , a i umjetnika općenito, nemogućim. Zašto Google, Facebook ili Wikipedia nisu stali na stranu glazbenika, glumaca i pisaca, od kojih većina nije ni doživjela slavu i bogatstvo, u znak solidarnosti što se njihov rad masovno krade?".

"Da li ljude stvarno živcira to što dolazi do kršenja Prvog amandmana? Ili će prije biti da ne žele izgubiti pravo skidanja besplatne glazbe?".

"Da, da, ja sam samo 'bogati rock lik' koji kuka sa svoje bine . Ali šta onda hoćete reći radnicima u glazbenim prodavnicama i studijima koji zbog piratstva ne mogu nahraniti svoje porodice jer su ostali bez posla?".

"Da li vlada ima pravo ugasiti Facebook zato što je jedan korisnik okačio link prema zaštićenom sadržaju? Naravno da ne. Ali da li bi Facebook i Google trebalo bolje nadgledati i prestati profitirati od dozvole pristupa svojim korisnicima zaštićenom sadržaju? Apsolutno".

"Kao glazbenik koji je upoznat u potpunosti sa industrijom, vidio sam kako piratstvo šteti svakom izvođaču od početnika do onih na vrhu lista i ostavlja bez posla mnoge, od prodavaca u glazbenim prodavnicama do studijskih radnika i producenata. Stoga ovaj javni napad na SOPA zakone doživljavam kao šamar u lice", zaključuje McKagan. pjeva


Inače Duff mi je zakon, ali nisam sigurn koliko ga ovaj puta u ovome podržavam...
Btw. sadržaj preuzet s "Guns`N`Roses Balkan"



Post je objavljen 03.02.2012. u 15:30 sati.