Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/movrvari

Marketing

Škola i energija



Dragi naši, nakon odabira izvođača radova u srijedu 1.2.2012. u prostorima Grada potpisan je ugovor o financiranju obnove zgrade naše stare škole. Ugovor su potpisali Edi Štifanić, gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo, Furio Radin, predsjednik Talijanske Unije, Silvio Delbello, predsjednik Narodnog sveučilišta iz Trsta, Nataša Musizza, ravnateljica Dječjeg vrtića „Paperino“ i Janko Erik, direktor tvrtke GIP d.o.o. koja će izvoditi radove. Podsjećamo vas da Talijanska Unija i Narodno sveučilište iz Trsta sufinanciraju obnovu zgrade za potrebe Predškolske ustanove na talijanskom jeziku “Paperino” iz Poreča i to u iznosu od 224.000,00 eura.

Kako sam već najavio, redovito ćemo vas izvještavati o aktivnostima. Čim se pojave prve lopate na gradilištu, na ovom će blogu biti i fotografije. Više o potpisivanju ugovora možete čitati i gledati na ovim web stranicama:

Grad Poreč

TV ISTRA - početak reportaže s potpisivanja ugovora nalazi se na 16,35 minuti vijesti.

Energija

Uslijed veoma niskih temperatura upravo je sada vrijeme pojačanog grijanja stanova i kuća. Uvjeren sam da mnogi od vas svakodnevno promišljaju o cijenama energenata i o tome što učiniti a da cijena grijanja ne optereti odviše kućni budžet. Kako bi vam olakšali odluku vezanu uz način grijanja, ovom prilikom prenosim dio članka s portala Energetskog instituta Hrvoje Požar. Članak govori o trenutačno najpovoljnijom energentu za potrebe grijanja, no iz članka se vidi i povijesni pregled cijena loživog ulja, struje i plina što vam može poslužiti kao orijentir u odabiru načina grijanja.

Danas cijena loživog ulja iznosi 7,00 kn/l, što je 3,4 puta više nego pred 15 godina!!! Ostatak članka citiram: "U tom periodu prirodni plin za kućanstva je poskupio oko 3 puta, dok se cijena električne energije udvostručila. To je djelomično i posljedica poreza koji je s 15 % uvođenjem PDV-a porastao na 22 %, te sada iznosi 23 %.

Uz važeću cijenu prirodnog plina od 2,92 kn/m^3 oko 35 % jeftinije je grijanje na drva. Taj oblik grijanja zahtjeva dosta ručnog rada i manji komfor, ali je cijenom najpovoljniji. Značajno je napomenuti da drvo mora biti suho, jer mu se u protivnom smanjuje kalorična vrijednost i do 40 %. Drvo sušeno dvije godine na zraku u natkrivenom prostoru ima oko 2-5 % veću kaloričnu vrijednost od godinu dana sušenog drveta. Grijanje ekstra lakim loživim uljem (7,00 kn/l), kao i propan-butanom u spremnicima (8,41 kn/kg) dvostruko je skuplje od grijanja na prirodni plin. Tom trošku treba pridodati i cijenu najma UNP spremnika koja se kreće od 1.500 do 5.000 kn godišnje u zavisnosti o tipu i veličini spremnika. Grijanje na plinske boce (7,5 – 35 kg) po cijeni od 10,92 kn/kg 157 % je skuplje od prirodnog plina, ali nije praktično zbog malog kapaciteta boce. Električna energija je skuplja od prirodnog plina i to niža tarifa 21 %, viša tarifa 139 %, a jednotarifna za 126 %. Grijanje na električnu energiju može biti isplativo uz upotrebu klima uređaja u priobalju gdje vanjska temperatura ne pada ispod 0 °C. Klima uređaji rade kao toplinske pumpe, te pri tome daju oko 3 puta više toplinske energije u odnosu na potrošenu električnu energiju. Zbog toga cijena takvog grijanja može biti i niža od cijene grijanja na plin. Mana klima uređaja je što im pada snaga i stupanj djelovanja s padom vanjske temperature, tako da većina uređaja ne može raditi pri vanjskoj temperaturi ispod -5 °C. Grijanje na ugljen manje je zastupljeno, a njegova cijena kreće se oko 30 – 40 % iznad cijene prirodnog plina. Prilikom izračuna cijene grijanja računato je s uobičajenim kaloričnim vrijednostima i stupnjem iskorištenja pojedinog energenta." Članak je pripremio Mario Maričević. Grafove s povijesnim pregledom cijena energenata možete pogledati OVDJE.

Nakon ovako zanimljivog članka osobno nadodajem i slijedeće. Klima uređaj je svakako dobra investicija, pogotovo ako se klima uzme s inverterom te istu koristite i za hlađenje tokom ljeta, no nedostatak klime je i u tome što odmah nakon gašenja iste, prostor se puno brže hladi (po zimi) nego kod korištenja standardnih energenata.

Pošto svi mi koristimo i automobil za svakodnevne potrebe, dobro je znati i ovo. Rezervoar je najbolje napuniti gorivom rano ujutro (pogotovo je to slučaj po ljeti) jer je onda gustoća goriva najveća i recimo to tako, više se utanka. Gorivo je najviše hlapljivo u popodnevnim satima, zato izbjegavajte punjenje rezervoara upravo tada.

Nadam se da sam vam ovim savjetima barem malo uljepšao dan.

Robert V.

Post je objavljen 03.02.2012. u 17:38 sati.