Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/crostojkovic1958

Marketing

JA IMAM DRUGAČIJE MIŠLJENJE OD BRANKA STOJKOVIĆA



Vjera i nacija nisu isto

VAŠA PISMA, REAGIRANJA…

Stajališta: odgovaram građaninu Branku Stojkoviću

U Novom Bjelovarcu od 7. ožujka iznosite svoje stajalište o »prozelitima«, navodite adamite, esene, kumrane, uglavnom mislite na sve one koji Vam smetaju, odnosno nisu po volji, već svojom kulturom, vjerom ideologijom: »Rastaču vjekovima stvarano nacionalno biće, teološki sustav, ruše. Njihova politika je centralistička«, vezana za pupak vrpcom negdje u tuđem svijetu.

Prvo, vi ste pomiješali crni i bijeli grah. Poistovjetili ste vjeru, naciju, ideju s nečim što je na određenom teritoriju »ISTOVJETNO«, a to nije tako. Na primjer, »adamit« je nudist, »esen« je pripadnik jedne židovske vjere koja je prije Krista i postoji kao sekta još i danas. (Sveta subota ne jedu meso i sl. ).

Spominjete RKT vjeru (Crkvu), koja tobože ima kompetenciju vladajuće crkve. Jer centar RKC vjere je u Rimu, dakle i mi smo »Prozeliti«. Međutim, miješanje više nacija, više vjera, obogaćuje spoznaju ljubavi i čovječnosti.

Vi tvrdite suprotno, a to nije dobro. Na primjer, svojim stajalištem ne pošti-vate jednu od deset Božjih zapovjedi. A to je: »Ljubi bližnjeg svog, kao samog sebe«, a naši bližnji su svi ljudi na svijetu.

Zatim, jadna od tih »vjera« poštuje zapovjedi Božje: »Ne ubij«. U Svetom pismu ne piše, (vidi): 2. Mojsijeva 20, gl. – ne ubij kravu ili kokoš. Misli se na sva živa bića. A to je za neke vjere svetinja. Npr. U Indiji je »sveta krava«, Muslimani ne jedu svinjetinu.

Adventist su vegeteianci i ne jedu nikakvo meso čak ni ribu. Jer i riba je živo biće i možda je još škodljivija od svinjetine, ako je zatrovana, ozračena i sl. Dakle, vjera, uz određene uzda-nj-a i norme, poštuje prirodne zakone, ali i 10 Biblijskih zapovjedi bez ograničenja. Druge su pak takozvane velike religije i vjere sebi donosile zapovijedi i norme kako je njima odgovaralo.

Pa je recimo: 7. dan Subota, u starim vjerama i kod Židova ostao dan; »Kad nemoj raditi nikakva posla niti ni sin tvoj, sluga koji je među vratima tvojim«. Ne zaboravite da je Apostol Petar, došavši u Rim, stradao noseći i donoseći Kristovo učenje iz IZREAL-a. Dakle i on je bio prozelit

A vi biste one koji propovijedaju kraljevstvo nebesko najradije protjerali možda spalili na lomači samo zato što tumače drugu istinu i drugu vjeru. Nisam baš za to, nego za ljubav.

Božidar Lještak

NOVI BJELOVARAC 21.O3.1993. Str. 10


Post je objavljen 02.02.2012. u 10:14 sati.