Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/folklorni

Marketing

Tradicija čijanja perja u Novoj Subockoj



Udruga žena „Subočanka“ iz Nove Subocke, koje su se iskazale kao nositeljice brojnih aktivnosti u naselju, obnovile su stari običaj čijanja perja pa su se u Mjesnom domu ponovno okupile na čijalu.

Na ovogodišnje čijalu osim mještana odazvali su se i članovi DVD-a Nova Subocka, Udruga žena „Orhideja“ iz Stare Subocke, Udruga žena „Lipa“ iz Janja lipe, Udruga žena „Mlinarice“ iz Piljenica, Udruga žena „Iskra“ iz Novske te KUD „Šubić“ iz Novske.
„Kada smo prije tri godine krenule obnoviti ovaj stari običaj, nismo mislile kako će naići na tako veliki odjek kod naših mještanki. No pun mjesni dom i na ovogodišnjem čijalu i zanimanje za taj događaj, potvrda je da je ova aktivnost sada prerasta u nešto što će trajati“, rekla je Ankica Babić, predsjednica udruge. Na povijest kraja, običaje koje su mještani njegovali tijekom prošlih vremena, nazočne je podsjetio Ivan Gračaković publicist, a izveden je i kraći dramski prikaz uz pjesmu i veselje.
Uz priču, vrijedne ruke žena obavile su posao zbog kojega su se i okupili, čijanje mekog perja od kojeg će izraditi jastučiće. Čijalo je završilo s domaćim jelima i pićem te veselim tamburašima KUD-a „Lipa“ iz Gaja, koji su svirali do kasno u noć.

NOVSKA

Post je objavljen 26.01.2012. u 10:03 sati.