Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Priprema za svijet bez nafte (1-min zapis)

Nerijetko na netu ponavljaju tezu da na Zemlji ima mnogo više zaliha sirove nafte (i hidrokarbonata općenito) nego što se danas procjenjuje. Glavni promotor je popularni pisac F.W. Engdahl. On se poziva na suvremenog ukrajinskog znanstvenika A. Krajuškina, pa laici misle da je to neka novost.

allhydrocarbonsTeorija je nastala u 19. stoljeću i mnogi su je zastupali. Odbačena je, jer nije mogla valjano predvidjeti gdje ima novih naftnih polja. Koga zanima više o današnjoj situaciji: The “Abiotic Oil” Controversy by Richard Heinberg.

Teza je vezana uz poricanje teze da se svijet danas nalazi u području Peak Oil, naftnog vrška, gdje više nije moguće bitno povećati dnevno proizvodnju sirove nafte. Postepeno, kako sve više bušotina i nalazišta biva iscrpljeno, moguća proizvodnja će opadati. A potražnja će, po svemu, rasti. Kuba je prije 20 godina već preživjela ono, što nas sve čeka.

Novi broj časopisa Nature donosi članak Can the Economy Bear What Oil Prices Have in Store?. Autori pokazuju kako od 2005. cijene snažno osciliraju, jer ponuda više ne može slijediti rast potražnje.

Čak i da se nađu nove zalihe, iscrpili smo jeftine izvore, i cijene proizvodnje će rasti, Još je gore s alternativama kao što su bitumenozni pjesci i plin iz škriljevaca.

Pred nama je proces transformacije ka svijetu bez nafte. To mora postati osnov svakog ekonomskog planiranja. Međutim, ključne institucije kao MMF još to nisu shvatile. I dalje mislie, da rast globalnog BDP nije moguć bez rasta proiizvodnje nafte.

Ne možemo zasnivati planove na nadi da će se dogoditi čudo.

To još više vrijedi za Hrvatsku. Naše zalihe nafte i plina brzo nestaju.

SAD su odlučile rješavati problem manjka nafte prvenstveno svojom vojnom silom i prijetnjom silom, plus ekonomskom snagom za pritiske, da dobiju što im treba. EU više pažnje posvećuje postepenoj preobrazbi cjelokupne ekonomije, Third Industrial Revolution.


"Jednominutni zapisi" su opsega da se mogu pročitati u jednoj minuti. Pisanje, naravno, traje dulje.

Posjetite mrežna sjedišta:
ZelenaPolitika.info
Sekularni humanizam u Hrvatskoj


Post je objavljen 30.01.2012. u 05:30 sati.