Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sshzc

Marketing

Odgovor na prigovor SHŽ vezano za izbore za ZNR

Sindikat hrvatskih željezničara
Strojarska 17, Zagreb

Poštovani,

kako ste uputili prigovor na više adresa, a tako i nama, smatramo da shodno tome trebamo vam i odgovoriti na vaše neutemeljene navode koje ste iznijeli u prigovoru.
Iz vašeg prigovora vidi se potpuno nepoznavanje materije izbornog postupka kada se radi o izborima za povjerenike za ZNR.

Čl. 69. st. 1. Zakona o zaštiti na radu glasi: “Kod poslodavca radnici između sebe biraju ili imenuju povjerenika radnika za zaštitu na radu. Broj povjerenika radnika za zaštitu na radu, izbor i njihov mandat utvrđuje se u skladu s odredbama Zakona o radu kojim su uređena pitanja izbora radničkog vijeća vodeći računa o zastupljenosti svih dijelova procesa rada.“

Prevedeno znači, da je postupak izbora isti kao što je i za radnička vijeća s tim da se prilikom formiranja listi kandidata treba voditi briga o zastupljenosti svih dijelova organizacijske jedinice (područni centri HŽ Carga) u svakoj Glavnoj poslovnici HŽ Carga, gdje se provode izbori za povjerenike za ZNR.

U Prilogu 4 Kolektivnog ugovora za HŽ Cargo utvrđeno je da u HŽ Cargu, razvrstano prema organizacijskim jedinica, ima ukupno 8 izdvojenih mjesta rada, što znači da se izbor tih povjerenika provodi sukladno čl. 69. st.2 Zakona o zaštiti na radu: “Za povjerenike zaštite na radu može biti izabrana, odnosno imenovana osoba koja radi u takvim uvjetima odnosno na izdvojenom mjestu rada“.

Izborni odbori su upravo tako postupili, donijeli su posebne Odluke o provođenju izbora za izdvojena mjesta rada sukladno čl.69. st. 2 Zakona o zaštiti na radu, a za ostale povjerenike Odluku sukladno čl.69. st. 1. Zakona o zaštiti na radu.
Vidljivo je iz navedenog da su Izborni odbori donijeli ispravne i zakonite Odluke poštivajući čl. 69. st. 1 i 2. Zakona o zaštiti na radu.

Smatramo da ovakav tip prigovora nije dobronamjeran, već ima drugi cilj, a to je opstrukcija i ometanje izbornih radnji što je u osnovi nepotrebno zamaranje i maltretiranje Izbornih odbora.
Također i SHŽ ima svoje predstavnike u Izbornim odborima koji su zajedno sa ostalim članovima IO donijeli zajedničke odluke o provođenju izbora i nisu imali nikakve primjedbe u smislu toga što iznosi SHŽ.

Stvaranjem ovakvih bizarnih problema SHŽ je prakticirao i prilikom postupka izbora za radnička vijeća, a sa ciljem da radi kaos i pomutnju, ometajući izborne radnje u nadi kako bi ih onemogućili i zaustavili.

Stoga podsjećamo SHŽ da na takav način nisu profitirali kod provođenja izbora za radnička vijeća, jer su im izborni rezultati za članove radničkih vijeća bili poražavajući: od ukupno 3 člana radničkog vijeća, što su dobili na svim svojim listama u cijelom HŽ Cargu, samo je 1 član njihovog sindikata.

Zato predlažemo SHŽ - a, da se više ne bavite intrigama i smicalicama jer ovo je legalni izborni postupak u kojem se biraju legitimni povjerenici radnika za ZNR.

S poštovanjem,
Predsjednica SSHŽC
Marija Stefanov


Na znanje:
- HŽ Cargo – Uprava
- Sindikat željezničara Hrvatske
- Sindikat tehničkog pregleda vagona i vlakova HŽ
- Izborni odbor Glavne poslovnice HŽ Cargo Zagreb
- Izborni odbor Glavne poslovnice HŽ Cargo Varaždin
- Izborni odbor Glavne poslovnice HŽ Cargo Rijeka
- Izborni odbor Glavne poslovnice HŽ Cargo Vinkovci
- Izborni odbor Glavne poslovnice HŽ Cargo Ploče
- Izborni odbor Glavne poslovnice HŽ Cargo Split
- Izborni odbor HŽ Cargo - Direkcija




Post je objavljen 30.01.2012. u 07:00 sati.