Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/imandadoitamar

Marketing

MUHA I MED




Zahvaljujući svojim izuzetnim čulima i izvježbanim sposobnostima, jedna se je muha uvijek uspijevala uvući u svježe, i hranom bogate, prostorije, gdje to drugim muhama nije polazilo za rukom, a izlažući se pritom mnogostrukim rizicima jer je njena prisutnost redovno bila nepoželjna.
Međutim, naoružana samopuzdanjem i oprezom, opremljena satelitskim okom, uz izuzetnu sposobnost manevra krilima, blagovremeno je izbjegavala mnogobrojne udarce koji su se na nju obrušavali, bilo otvoreno ili iz prikrajka.
Znala je kada i gdje se treba primiriti, a kada otvoreno izaći i uživati u blagodatima namirnica koje su ljudi ostavljali iza sebe.
Sve je bilo dobro do onoga dana kad je osjetila neodoljivi miris meda u nosnicama. Opijena njime, kao da je izgubila razum, nestrpljivo čekajući da prestane lov na nju, koji je bio u toku. I da se potom prepusti čulima da je dovedu na izvor blagodati njoj omiljene hrane.
I dok je halapljivo jela razmazani med, noge su joj sve dublje tonule u ljepljivu smjesu iz koje se više nije mogla pomjeriti.
Ni izuzetan napor krila nije bio dovoljan da se izvuče iz kobnog zagrljaja slasti u koji ju je gurnula nesputana strast.
Posljednje riječi koje je čula, prije nego štu su je napori potpuno isrcpili, bio je komentar jednog prolaznika, za čiju je mudrost bilo kasno da je primjenjuje:

“Više se muha uhvati na kašiku meda nego na sto litara sirćeta.”

Post je objavljen 29.01.2012. u 18:27 sati.