Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zagrebancija

Marketing

Gradjevni pas Pluto

Jeste li kad čuli za spomenik psu u gradu Zagrebu? Da da, Zagreb ima i jedan spomenik psu, tj to je spomen ploča na jednog psa. Zanima vas zašto je taj pas dobio spomen pluču? Ne,nije bio neki znameniti pas da je to zaslužio. Zaslužio je jednom drugom zaslugom.
Zgrada tj palača Prve hrvatske štedionice je danas znana kao i Oktogon. Sagrađen je 1900 (iako na južnum ulazu stoji godina 1899.) i povezuje Ilicu sa Trgom P. Preradovića popularno prozvanim i Cvjetnim trgom. Palača je dobila ovaj nadimak po središnjem djelu koji je napravljen u obliku osmerokuta.No, da sad ne ulazimo previše u detalje zgrade, prelazimo na bit ovog posta.

1897. Prva hrvatska štedionica je kupila zemljište i odlučila sagraditi zgradu za svoje potrebe. Povjerenje za izgradnju je dobio Jopis pl. Vancaš. 1898 je počela izgradnja zgrade Prve hrvatske štedionice na lokaciji gdje je nekad tekao potok. Iz tog su potoka nekada građani vadili ilovaču i izrađivali posude za domačinstvo. Vancaš je dao ograditi to mjesto bogato tim građevnim materijalom. Pa i samo gradilište je bilo puno građevisnokog materijala pošto se tek počela graditi palača. Radnici koji su gradili zgradu su jednog dana dobili neočekivanog gosta, do njih je došel mršavi, izgladnjeli i preplašen pas. Radnici su mu davali dio svog gableca da ga nahrane i vode da ne bude žedan. Kad se nahranio i utažio žeđ, povukao se ali je ostao u blizini.
S vremenom se pas udomaćio te je provodio dane na gradilištu i pomagajući tjerat razne kradljivce i skitnice dalje od gradilišta - njegovog novog doma. Kao i svakom ljubimcu treba dati neko ime, Vancaš mu je odlučio dati ime Pluto. Pred sam kraj gradnje oktogona,vjerojatno u sukobu sa kradljivcima, Pluto je smrtno stradao. Radnicima i samom Vancašu je bilo žao što njihov ljubimac više nije s njima. Kako bi mu odali poštovanje, odlučili su napraviti spomen ploču daleko od očiju prolaznika.
Danas je malo teže doć jer je u dvorištu banke. Da bi poslikali ovu ploču, morate tražiti dopuštenje. Jer vas zaštitar bez dopuštenja banke neće pustiti. Kao voditelj grupe "Zakaj volim Zagreb", kao član Kluba Zagrepčana i vlasnik ovog bloga, banka mi je dala dopuštenje uz pohvale za moj rad i trud. Tako da vam evo jedna rijetka slika. Postoji jedna, ali ona je stara i mala.

Napravio J.Vancaš, 1899, Ilica, Zagreb, foto Ivan Brnčić

Nadam se da će pas Pluto jednog dana "izać" na vidljivo mjesto. Bila bi to super atrakcija ne samo za građane Zagreba već i turiste.

Toliko od mene za ovaj post. Nadam se da je bio zanimljiv. Ako je negdje vidite grešku ili mislite da je neka informacija kriva, slobodno mi javite na mail (vidi lijevi stupac na blogu) :)

Post je objavljen 26.01.2012. u 23:15 sati.