Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/matijevici

Marketing

NERETVANI REKLI "DA" ZA EU!

Neretva je danas rekla svoje i što misli o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Otprilike 57 % glasača Neretve koji su izašli na birališta je reklo „DA“ EU. Ovo je iznenađujući rezultat obzirom da se na lokalnim internet stranicama, kao i na facebook profilima lako moglo isčitati da se mnoštvo glasno protivilo ulasku RH u EU. Također, na proteklim izborima u Neretvi desne opcije (HDZ, HSS, HSP, HSP dr. Ante Starčević, HRAST) polučile su dosta dobar rezultat (sve skupa oko 65% od ukupnog broja glasova Neretvana), no pokazalo se da desno opredjeljenje glasača ne znači i euroskepticizam.

Dalmacija je inače kroz povijest poznata po lutanjima u političkim opredjeljenjima i kao područje na kojem su se javljale uvijek posebne ili „kontraške“ političke opcije (npr. pokret „Orjunaša“ (projugoslovena) za vrijeme Kraljevine Jugoslavije, kasnije snažno komunističko djelovanje, posebno u drugom svjetskom ratu i nakon njega, da bi danas podržavala uglavnom desne političke opcije).

Neretva u sastavu Dalmacije, kao kraj sa svojim posebnostima, koje ujedinjuju najbolje reljefne i prirodne osobine Dalmacije i Hercegovine, kamena i močvare, mora i zemlje, također je imala posebno političko ozračje različito od ostatka Hrvatske. Lutajući u povijesti iz krajnosti u krajnost, Neretva je ipak zadnjih 20 godina zadržala privrženost desnijim političkim opcijama.

Sve ove karakteristike Neretve i Neretvana nisu se pokazale i na netom održanom referendumu.

Hrvatska će ovim rezultatom, ukoliko ne bude neočekivanih događanja u svjetskoj/europskoj politici ući u ekonomsku i političku zajednicu europskih naroda, no i dalje će postojati Republika Hrvatska sa svojom politikom, vojskom, ekonomijom i Neretvom. Oko 66% glasača Hrvatske (od oko 44% izašlih na glasovanje) je reklo svoje "ZA" EU.

Cijela Neretva je, gledajući po gradovima i općinama, bila jedinstvena – članstvo u EU se želi. Poneka mjesta (npr Vid, Komin, Rogotin, Desne, Momići, Nova Sela i Borovci) su glasala protiv EU, ali su ta mjesta ostala u manjini.

Istaknuti rezultati "ZA" EU je zabilježen za grad Ploče u kojem je čak 64,40% glasača reklo “ZA” za EU, dok je na ostalim područjima Neretve bilo uglavnom od 54 od 57% glasača za EU. Doduše i par manjih mjesta (npr. Kula Norinska, Matijevići i Krvavac) su također velikim postotkom rekli svoje "ZA" EU.

Najveći odaziv u Neretvi je zabilježen u Opuzenu (53,5%), dok je iza njega općina Kula Norinska (koja je dosada inače uvijek bila vodeća po broju izašlih glasača u izborima), a najmanji odaziv je zabilježen u Pojezerju (42,5%)


PREGLED PO OPĆINAMA I GRADOVIMA

Image and video hosting by TinyPic

Post je objavljen 23.01.2012. u 01:01 sati.