Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mosor2

Marketing

EU or not to EU

Jel se i vama ko i meni čini da je s ovim referendumom o pristupanju EU nešto postavljeno naopačke? Koliko dugo već traju pripreme Hrvatske za ulazak u EU? Koliko već dugo razne naše vlade pregovaraju, prilagođavaju zakone i institucije, lažiraju izvještaje, koriste pristupne fondove - sve u cilju ulaska u EU? A valjda već sedam - osam godina, ako ne i više. I na samom kraju stiže referendum, kad se narod konačno pita je li za ili ne.

Zar nije bilo logičnije odmah na početku ispipati bilo stanovništva, prije nego što se skršila tolika naša i tuđa lova i potrošilo toliko vremena i papira: jeste li za to da se ide ili ne, da se ne zajebavamo bez veze? Nismo mi neka sređena i demokratska država: trebalo je još tada znati da će proces pristupanja biti dug, naporan i skup. A sada, kad je sve gotovo, glasati protiv pristupanja naprosto je glupo. Ispada ko da smo mi neka mala stambena zgrada kojoj je predstavnik stanara odlučio urediti fasadu; došli radnici, postavili skele i užeta, dovezli materijal - i sastane se kućni savjet i izglasa: ne, ne slažemo se da se fasada uređuje ove godine, skupo je to nama, molim, skinite vi te skele i odvezite materijal, i javit ćemo vam se možda dogodine. Nije problem, kažu radnici, ali platite vi nama montažu i demontažu skela, materijal i dnevnice. Ajme, ali to je pola cijene fasade, zakukaše stanari, i bijahu u pravu, al zakurac im jadikovke kad pameti ne imađahu.

Nisam fan novopečene ministrice vanjskih poslova, al ženska ima pravo: kad vratimo posuđena i amortiziramo vlastita potrošena sredstva, možda nam neće ostati ni za liftove. Možda vam to sada izgleda kao ucjena ali gdje ste gospodo euroskeptici i eurofobi bili svih ovih godina? Niste smjeli proturječiti Sanaderu, preglasala vas je i Kosorica - zašto ste se probudili tek sada?

I na kraju obavezni disclaimer: autor članka nema dionice EU i živo ga boli dupe za šta ćete vi glasati. Možda u nedjelju umjesto na birališta ode s djecom sanjkati na Kupres.


Post je objavljen 21.01.2012. u 13:15 sati.