Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vaseljena

Marketing

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

„Učini molitvu svoju tajinstvom.

sveti Jovan Zlatousti


Vaseljena je preobražena: iskoni be Mit ili činjenica; potom Povratak cara; onda sledi Podvižništvo, pa domalo Stranstvovanje.

Sav si oganj i revnost, sveti Arhistratiže Mihaile, zato te molimo posveti odsad Smirenoumlje.

Istinsko smirenoumlje sastoji se u poslušanju Hristu i u držanju iste misli koja je i u Hristu.

Istinsko smirenoumlje je duhovno znanje. Ono je dar Božiji; ono je dejstvo Božije blagodati u čovekovom umu i srcu.

Smirenoumlje moze biti i svojevoljno: njega gradi za sebe slavoljubiva duša, duša sablažnjena i obmanuta lažnim učenjem, duša koja zavarava samu sebe, koja iste lašni svet, dusa koja se potpuno ustremila prema zemaljskom napredovanju i zemaljskim nasladama, duša koja je zaboravila na večnost, na Boga.

Svojevoljno smirenoumlje, smirenoumlje vlastite izrade, sastoji se od bezbrojnih raznovrsnih lukavština kojima ljudska gordost nastoji da ulovi slavu smirenoumlja od zaslepljenog sveta, od sveta koji voli svoje, od sveta koji veliča porok kada je porok zaodeven u masku vrline, od sveta koji mrzi vrlinu kada vrlina izlazi pred njegove oči u svojoj svetoj jednostavnosti, u svetoj i nepokolebivoj pokornosti Jevanđelju.

Ništa tako nije neprijateljsko Hristovom smirenju kao svojevoljno smirenoumlje, koje je odbacilo poslušanje Hristu i pod velom licemernog služenja Bogu svetogrdno služi satani.

Ako budemo neprestano promatrali svoj greh, ako se budemo starali da ga detaljno osmotrimo, nećemo naći u sebi nikakve vrline, nećemo naći smirenoumlje.

Istinskim smirenjem prikriva se istinska, sveta vrlina: tako celomudrena devojka pokriva velom svoju lepotu, tako se svetinja Nad svetinjama pokriva zavesom od očiju naroda.

Istinsko smirenoumlje je jevandjelski karakter, jevanđelsko raspoloženje srca, jevanđelski način mišljenja.

Istinsko smirenje je božanska tajna: ona je nedostupna ljudskom saznanju. Ta najveća premudrost telesnom razumu izgleda kao ludost.

Božansku tajnu smirenja otkriva Gospod Isus svom vernom učeniku, koji je uvek tu kraj Njegovih nogu i pažljivo sluša Njegove životvorne reći. I otkrivena ona ostaje skrivena: ona je neiskaziva rečju i jezikom zemaljskim. Ona je za telesni razum nesaznajna; nesaznajno se saznaje duhovnim umom, i, saznato, ostaje nesaznajno.

Smirenje je nebeski život na zemlji.


Post je objavljen 21.01.2012. u 02:30 sati.