Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/shzzadar

Marketing

BROJ U UREDU ZA POTICAJ STOČARSTVA MNOGOSTUKO UVEĆAN?

STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA OBROVAC

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

DANA 19. SIJEČNJA 2012. GODINE SLOBODNA DALMACIJA OBJAVILA JE ČLANAK POD NASLOVOM:
U ROPSTVU ZBOG POLITIKE Zadrugari: S našim kozama financiraju se i HDZ i SDSS

Gospodarstvo u obrovačkom kraju gotovo je sasvim zamrlo, a Poljoprivredna zadruga “Žegar” osnovana 2006. godine imala je za cilj olakšati rad prije svega stočarima, a u njoj je više od stotinu zadrugara. No, sudeći po pismu javnosti koje je ovih dana uputilo 29 zadrugara, izgleda kao da je zadruga paravan za neke druge poslove.
- Više od četiri godine zadrugari nemaju informacije o tome kakvo je poslovanje, Nadzornom odboru je istekao mandat još prije dvije godine...
Zadruga ne ostvaruje nikakve prihode iz registrirane djelatnosti, već isključivo iz proračuna Grada Obrovca. A preko zadruge su financirane i predizborne kampanje HDZ-a i SDSS-a - tvrdi Branko Oluić, prvi od 29 potpisnika „otvorenog pisma“ upućenog nekim ministarstvima, ali i Državnom odvjetništvu i policiji.

DOSTAVLJAMO HRVATSKOJ JAVNOSTI OBJAVLJENE TEKSTOVE STRANKE HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA – PODRUŽNICE OBROVAC

BROJ U UREDU ZA POTICAJ STOČARSTVA MNOGOSTUKO UVEĆAN?

Tradicionalno na obrovačkom području, zbog dobrih uvjeta, stanovništvo je uzgajalo i stoku. Prije Domovinskog rata na obrovačkom području bilo je preko 100.000 (sto tisuća) ovaca i koza, danas na ovom području je samo neznatan broj ovaca, koza, i goveda, ( broj u uredu za poticaj stočarstva mnogostruko uvećan?).


SKUPLJA RAZGRADNJA I SANACIJA NEGO IZGRADNJA – OBROVAC II


Ovom prigodom podsjećamo na podatke da je cijena izgradnje cijele bivše Tvornice glinice Obrovac iznosila 3.400.000.000 dinara bivše SFRJ –a ili 192.000.000 američkih dolara po srednjem tečaju za razdoblje 25.08.1975. do 25.08.1978. godine (1dolar = 17,7 dinara).
Investiciju su s jednakim udjelima financirale vlade Mađarske, SR Hrvatske i bivšeg DDR-a.

Tek usporedbe radi, razgradnja hala i tvorničke opreme te sanacija bazena crvenog mulja i bazena s lužnatim muljem koštat će do kraja preko 1.000.000.000 kuna ili 179.000.000 američkih dolara po srednjem tečaju.
Dakle, sanacija tvornice glinice Obrovac prema planu i programu trolista stajat će isto koliko i sam Obrovac kao sinonim za neuspjeh i neodgovornost.

Stojimo sa stručnom i odgovornom tvrdnjom da će razgradnja stajati isto koliko i izgradnja. Odgovorni u Vladi i Ministarstvu Republike Hrvatske ne bi smjeli žmiriti na ove tvrdnje već se hitro dati na teren s eminentnim stručnjacima iz područja kemije i tehnologije te zaustaviti jalovo i nepotrebno trošenje sredstava građana na jedan posve promašen i bezvezan plan sanacije.
Mi smo to napravili s odgovornim stručnjacima iz područja inžinjerske tehnologije.

Vlada Republike Hrvatske i resorno Ministarstvo pod hitno bi trebali raskinuti sve ugovore u kojima se pojavljuje trolist: APO d.o.o. Zagreb, Fond za zaštitu okoliša i tvrtka Sirovina Zadar te pokrenuti inspekcijske izvide na sve projekte u tijeku koje obavlja ovaj trolist.

APO d.o.o. iz trolista nije nikakva Agencija za posebni otpad već dioničko društvo s ograničenom odgovornošću za usluge zaštite okoliša. Druga dvojica su ispravno navedena u dnevnim tiskovinama.

Jučer smo obišli gradilište sanacije bazena lužine sa skupinom eminentnih stručnjaka te vidjeli skupinu radnika s malom miješalicom za žbuku koja radi nekakav ogradni zid.
Nismo se mogli oteti dojmu da će se tako slabašan zid izgrađen iz betonskih blokova pod pritiskom malo jačih oborina i dizanja razine vode u unutrašnjosti sarkofaga potrgati i nezaustavljivo pustiti lužinu s velikom koncentracijom u okoliš, a time u rijeku Zrmanju i Novigradsko more.

Krenuti ispravnom tehnologijom iz sadašnje stvarne slike stanja daleko je teže i mnogo skuplje nego da se to učinilo prije dvije godine, a za naredne dvije godine, ako do tada izdrži ogradni zid, bit će enormno skuplje.

Nakon obilaska nismo se mogli oteti dojmu neodgovornosti za ekološku štetu koja prijeti opasnošću dovoljne vjerojatnosti da se u bliskoj budućnosti dogodi. Da nitko ne sagledava razmjere prijetnje i ne nadzire plan i projekt sanacije te naročito plan trošenja enormnih društvenih sredstava. Ima li netko u ovoj administrativnoj i društvenoj vlasti tko se smatra nadležnim za bezvezno trošenje sredstava građana? Nastavljanjem radova ovom tehnologijom troškovi buduće sanacije enormno se povećavaju.

Je li ikog briga? Bože naš pomozi razbuditi savjest neodgovornih u ovoj nam dragoj domovini Hrvatskoj.

OBROVAC - GRAD DUHOVA?

Čelnici grada Obrovca u Zadarskoj županiji svojim načinom vladanja potrošili su vrijeme žiteljima, urušili moralne vrijednosti što je očigledno i uzrok padu nataliteta u gradu Obrovcu.

Hrvati su stoljećima umjeli imati i čuvati svoju djecu dok danas ovakvim vladanjem žitelji grada Obrovca gube bitno – smisao, a uljuljani političari grada Obrovca su hedonistički sami sebi svrha.

U Obrovcu i dalje opada broj učenika te će tako prvi razred osnovne škole u rujnu 2011. godine pohađati samo osam učenika.

Žitelji Obrovca upozoravaju nas da nekoliko hrvatskih obitelji planira odseliti iz Obrovca zbog ponižavanja i gašenja života u gradu Obrovcu te će grad u dogledno vrijeme kako navode biti grad duhova.

Posljedica neznanja vlastodržaca u Gradu Obrovca je pad nataliteta i u mjestu Kruševo. Broj stanovnika mjesta Kruševo 1991. godine bio je 1671, a 2001. godine 1078 stanovnika.
Dakle, 593 stanovnika je manje što je poražavajuća i zabrinjavajuća činjenica. Ako se ovakav trend i dalje nastavi i osnovna škola u Kruševu će biti zatvorena iz razloga što nema djece koja bi pohađala školu.


GRADONAČELNIK OBROVCA


Zanešen (opijen) vlašću gradonačelnik grada Obrovca, Ante Župan, nedolično demokratskom ponašanju, ne odgovara na uredan zahtjev za korištenje javne površine Stranke hrvatskog zajedništva - podružnice Gračac radi potpisivanja peticije u Obrovcu za premještanje pogona za preradu plastičnog otpada «Eko Velebit» iz općine Gračac čije su posljedice moguća zagađenja rijeke Zrmanje.
Peticija se već nekoliko dana potpisuje u općini Gračac koju je potpisalo više stotina mještana Gračac. Ista će se potpisivati diljem Zadarske županije.

Ponašanje gradske vlasti Obrovca podsjeća kako se to činilo neistomišljenicima – opoziciji i prošlih godina.

KAKO JE GRADONAČELNIK OBROVCA POSTAO VLASNIK HOTELA PORTO U ZADRU ČIJA JE VRIJEDNOST U PRETVORBI PROCIJENJENA U IZNOSU 2.671.913,00 DM?


Gradonačelnik grada Obrovca je vlasnik 50% hotela Porto d.o.o. u Zadru, a 50% Ivan Perat iz Varaždina. Sjedište poduzeća je u Varaždinu. Navedeni hotel je bio u vlasništvu društvenog građevinskog poduzeća Gortan Zagreb u kojemu su stanovali njegovi radnici. Prije provedbe pretvorbe poduzeća, odnosno prije upisa promjene oblika poduzeća utvrđenog pretvorbom, poduzeće je osnovalo osam dioničkih društava-kćeri. Društva-kćeri upisana su u sudski registar u siječnju 1991.

Dionička društva-kćeri upisana u sudski registar u siječnju 1991. godine su sljedeća: Gortan-visokogradnja (iznos osnivačke glavnice 60.100.000,- DM), Gortan-niskogradnja (20.460.000,- DM), Gortan-ing (12.424.000,- DM), Gortan-stolarija (7.801.000,- DM), Gortan-instalacije (5.846.000,- DM), Gortan-trade (4.007.000,- DM), Gortan-završnogradnja (2.829.000,-DM) i Gortan-projekt (633.000,- DM). Ukupno 114.100.000,- DM.

1995. društvo je s temeljnim kapitalom u iznosu 18.100,00 kn osnovalo društvo Gortan-Zadar d.o.o., Zadar. Društvo Gortan-Zadar d.o.o. upisano je u sudski registar trgovačkog suda u Splitu u kolovozu 1995. godine.
U sudskom registru je na temelju izmjena izjave o osnivanju od 16. prosinca 1995. upisano povećanje temeljnog kapitala na 316.100,00 kn i povećanje broja članova društva. U pročišćenom tekstu društvenog ugovora o osnivanju društva Gortan-Zadar d.o.o., koji je sastavljen 27. svibnja 1998., navedeni su osnivači - društvo s ulogom 5,8% i četiri fizičke osobe s ulogom 94,2% u temeljnom kapitalu.

Nekretnine u Zadru koje su bile u vlasništvu društvenog poduzeća Gortan procijenjene su na dvije lokacije.
Poslovni prostor neto građevinske površine 582 m2 koji se nalazio u
stambeno-poslovnoj zgradi u ulici A. Hebranga procijenjen je sa zemljištem i priključcima ukupno u iznosu 564.372,- DEM. Sada je na ovoj lokaciji sjedište poduzeća Gortan-Zadar d.o.o., Zadar.

Nekretnine u ulici Nikole Jurišića u Zadru procijenjene su u iznosu 2.671.913,- DEM. Sastojale su se od zemljišta označenog kao k.č. broj 7929 k.o. Zadar, površine 19 987 m2 i objekata ukupne neto površine 3 590 m2. Objekti su se odnosili na pogone, radnički hotel i pomoćne objekte. Sada je na navedenoj lokaciji hotel Porto u Zadru čiji su vlasnici postali Ivan Perat i Ante Župan.

Pretvorbom društvenih poduzeća vlasnik radničkog hotela u Zadru (sada hotel Porto) prvotno je postalo poduzeće «Perat-consulting d.o.o. čiji je vlasnik i direktor Ivan Perat. Na novo društvo Porto d.o.o., osnovano 2008. godine, je prenesen bivši hotel poduzeća Gortan, sada Porto d.o.o. (103 sobe, restoran, parkiralište i dr.) te su vlasnici postali Ivan Perat i Ante Župan. Funkciju direktora obavlja Ivan Perat.

Postavlja se pitanje kako je hotel u Zadru prema Zakonu o pretvorbi društvenih poduzeća «izdvojen» iz poduzeća Gortan i po kojoj cijeni te kako su vlasnici postali Ivan Perat i sadašnji gradonačelnik Obrovca Ante Župan.


Radovi i usluge nabavljeni su bez provedbe prikupljanja ponuda ili javnog natječaja i bez gradskih odluka?


Državni ured za reviziju utvrdio je nepravilnosti i propuste u gradu Obrovcu za 2009. godinu. Odgovorna osoba za izvršenje proračuna je Ante Župan, gradonačelnik grada Obrovca.

Utvrđene su sljedeće nepravilnosti i propusti:

1. Za poslove deratizacije i dezinsekcije, sanaciju objekata, božićno – novogodišnje ukrašavanje grada te poslove uništavanja uginulih životinja lutalica Grad nije donio udluku kojom se određuju komunalne djelatnosti od lokalnog značaja.
Prema odredbi članka 3. Zakona o komunalnom gospodarstvu predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave može odlukom odrediti djelatnosti od lokalnog značenje koje se smatraju komunalnim djelatnostima. Za obavljanje ovih poslova u ukupnoj vrijednosti 219.146,00 kuna radovi i usluge nabavljeni su bez provedbe prikupljanja ponuda ili javnog natječaja.

Prema odredbi članka 15. Zakona o komunalnom gospodarstvu jedinica lokalne samouprave može obavljanje komunalnih djelatnosti koje se financiraju isključivo iz njezina proračuna povjeriti fizičkoj ili pravnoj osobi na temelju pisanog ugovora. Prema istoj odredbi jedinica lokalne samouprave donosi odluku o objavi prikupljanja ponuda ili javnog natječaja i odluku o izboru osobe kojoj će se povjeriti obavljanje komunalnih poslova na temelju ugovora i sklapa ugovor o povjeravanju komunalnih poslova najdulje na vrijeme od četiri godine.

2. Grad nije provodio aktivnosti utvrđene Planom uspostave i razvoja financijskog upravljanja i kontrola, što nije u skladu s odredbom članka 7. Pravilnika o provedbi financijskog upravljanja i kontrola u javnom sektoru.
Odredbom članka 3. Pravilnika o provedbi financijskog upravljanja i kontrola u javnom sektoru je propisano da je za uspostavu odnosno provedbu aktivnosti vezanih uz financijsko upravljanje i uspostavu odnosno provedbu aktivnosti vezanih uz financijsko upravljanje i kontrole odgovoran čelnik korisnika proračuna.

PLINSKA ELEKTRANA

Božidar Kalmeta, 16. 5. 2008. godine nakon što je srušen dimnjak tvornice za preradu glinice u Obrovcu izjavio je da će na tom prostoru od 500 000 m2. ( petsto tisuća četvornih metara ) biti izgrađena termo elektrana na plin. Međutim, isto zemljište prodano je Luki Jeriću, vlasniku hotela President u Splitu, za 8.500. 000 kuna ( osam milijuna i petsto tisuća kuna ).

Pitanje je po čijem su diktatu HDZ-ov gradonačelnik Grada Obrovac Ante Župan i tajnik Slobodan Jurjević prodali Luki Jeriću toliku površinu zemlje tako jeftino, kada je vještačenjem utvrđeno kako je realna cijena zemljišta 60. 000. 000 kuna, (šezdeset milijuna kuna). Dakle gradu Obrovcu je napravljena šteta preko 50. 000. 000 kuna ( pedeset milijuna kuna).

FASSA

Hrvatski narod mora pomoću vlastitog rada, samoinicijative i vlastitih planova, uspješno se ekonomski oporavljati i oslobađati suvremenih eksploatatora – mafije te nedopustiti zastrašivanje od strane istih, koje su im omogućili vlastodršci Zadarske županije.

Na psihološkom nivou, u masama građana Zadarske županije stvorili su strah pomoću kojega održavaju poslušnost i pasivnost stanovništva. Iz toga razloga mnogi građani neće da se angažiraju te zatvaraju oči pred problemima.

Talijanska tvrtka „Fassa d. o. o. „ iz Spresiana, 2003. godine, kupila je Dalmatinske rudnike Obrovac. Dobivši dozvolu za proizvodnju žbuke, međutim, odustala je od proizvodnje, sada namjerava u selu Kruševu Gradu Obrovac graditi tvornicu cementa i vapna. Kako mještani ovih područja izjavljuju, talijanski investitor na obrovačko poručje došao je zbog kontroliranja hrvatskog teritorija, a ne otvaranja radnih mjesta i zapošljavanja mještana.

Talijanski investitori su bili izuzetno velikodušni u prezentiranju tvornice izaslanstvu Zadarske županije, koje je početkom ožujka 2010. godine boravilo u Republici Italiji.

Navedeno izaslanstvo pozvali su u goste da uvide na koga mogu računati u svojim planovima spram Zadarske županije, a sve kako bi kontrolirali obrovačko područje (dovoz i skladištenje otpada, pranje novca i dr). Također da preko istih dobiju podršku stanovništva grada Obrovca i da talijanskog investitora predstave u vrhunskom svjetlu.

Pomoću kupljenih medija hvale talijanski projekt, te preko neke studije o zaštiti okoliša opravdavaju gradnju, koja im ne može proći kao zagađivaču u Republici Italiji, ali može u RH.

Realizaciju talijanskog projekta na obrovačkom području omogućile su pojedine osobe koje su obnašale vlast u Zadarskoj županiji i u Gradu Zadru. Isti su u projekte uključili i osobe sklone organiziranom kriminalu s ciljem da zajedno stječu moć i bogatstvo i da lakše talijanski investitori postanu vlasnici najkvalitetnijih i najvrijednijih nekretnina u Zadarskoj županiji.

Može se reći da postoji neraskidiva spona između politike i kriminalnih skupina u Zadarskoj županiji, čija je žeđ za novcem i moći jača od moralnog kodeksa.

Vlast u Zadarskoj županiji nije takva kvaliteta da bi se mogla oduprijeti potencijalnim lukavim okupatorima, koji će je iskoristi za svoje ciljeve.

Poslano

1. Predsjedniku Hrvatske
2. Vladi Republike Hrvatske
3. USKOK-u


U Obrovcu, 20. siječnja 2012. godine



STRANKA HRVATSKOG ZAJEDNIŠTVA
PODRUŽNICA OBROVAC


Post je objavljen 20.01.2012. u 17:14 sati.