Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

1. Druženje uz igranje goa u knjižnici 'Ivana Brlić Mažuranić' – odjel za mladež

Sezona drugo polugodište 2011/12
Natjecanje u atari-gou 'Folka-01'


Krenula je trajnija zanimacija igrama na pločama goa crnim i bijelim kamenčićima u knjižnici za mlade u zagrebačkoj Folki. Nastavak je to Zvonkove višegodišnje aktivnosti ovdje, koja se provodila tokom školskih praznika.
Kako se pokazao interes djece za ove igre, odlučeno je da se krene sa redovitijom igrom.
Drugo polugodište je počelo, a sa njime su učenicima stigle i povečane obaveze učenja, pa sam upozoren na mogući slabiji odaziv djece. Tako je i bilo, ali se okupila skupina za lijepo druženje, u kojem je moguća lijepa osobna komunikacija, a to je za učenje značajno. Go i njemu srodne igre, traže pažnju i razmišljanje i takav pristup je potrebno razvijati za napredovanje u toj igri. Već i time je ova aktivnost dobrodošla za napredovanje u općem pristupu učenju. To je mladima zanimljivo i zbog stalnih natjecanja igranjem partija. Razvija se logičan način zaključivanja kroz upoznavanje odnosa dijelova i cjeline, što je jedna od osnova ove igre.
Krenuli smo sa sedmero učenika i dvojicom nas starijih: Milan i Mladen. Deda Milan se uključio u natjecanja, a deda Mladen je vodio cijelu ovu aktivnost.
Nakon upoznavanja i mog predstavljanja igre i naših ciljeva, dao sam dva prijedloga. Da li ćemo igrati slobodne partije, ili će biti natjecanje turnirom? Nema šanse neko filozofiranje i učiteljsko tupljenje. Svi hoće turnir, da se vidi tko je bolji. Uslijedilo je popisivanje natjecatelja i njihovih kategorija.
Iako sam na početku napomenuo potrebu radnoga reda, već u prvom kolu čujem ono: 'Ja sa njom ne ću igrati!' Slijedi moje objašnjavanje, ali Damjan ostaje pri svome. Nažalost, tako ne možemo igrati, jer se sustav zajedničke igre brzo raspadne, a takav pristup ima i dozu vrijeđanja. Nastavljamo, nažalost, bez Damjana. Ne mora to biti prestanak druženja sa Damjanom uz go. Kada promjeni stav u onaj koji poštuje zajedništvo, biti će nam drago da krene s igrom sa nama. Svi zajedno učimo. Nije važna greška, nego volja da budemo bolji, a bolji se uvijek može biti.
Odigrali smo sedam kola turnira. Pogledajmo konačnu tablicu sa svim postignutim rezultatima.

Mj. Natjecatelj     Kat Gra Kam    1   2   3   4   5   6   7   Pt SOS SSS SDS 
1. Pejić Milan 10ik Zag 10 5- 2= 4 free 3 4 5 5˝ 29˝ 203˝ 23˝
2. Ćorić Gabrijela 1ik Zag 1 6 1= 5= 7 4=free 3= 5 27 174 18
3. Blaga Niko 1ik Zag 1 4=free 7 6 1- 5 2= 5 27 174 17
4. Ćorić Josip 1ik Zag 1 3= 6 1- 5 2= 1-free 4 30 188˝ 14
5. Ćorić Matej 4ik Zag 4 1 7 2= 4-free 3- 1- 3˝ 30 188 13
6. Turkalj Nika 1ik Zag 1 2- 4-free 3- -- -- -- 1 15˝ 99˝ 1˝
7. Turkalj Tia 1ik Zag 1 free 5- 3- 2- -- -- -- 1 15 99 1˝

U tablici ˝ znači pola boda.
Nove kategorije:
Gabrijela Ćorić, Niko Blaga i Josip Ćorić prelaze u 2. internu kategoriju
i trebaju za pobjedu zarobljavati 2 kamenčića.
Svatko je sa svojim protivnikom igrao po dvije partije sa različitom bojom kamenčića. Za dvije pobjede se dobiva bod, za svakom jedna po pola, a za dva poraza nula.
Nakon četvrtoga kola su seke Turkalj morale doma, pa smo nastavili bez njih. To je uzrokovalo nekoliko ponovljenih protivnika.
Kako je u svim kolima bio neparan broj natjecatelja, uvijek je netko bio bez protivnika. Za taj slučaj se dobiva bod bez borbe. Svi su po jednom imali taj slučaj.
Broj zarobljenih kamenčića za pobjedu ovisio je o lategoriji igrača, a naveden je u koloni 'Kam'.


Jedna od pozicija na maloj ploči 9x9 linija

Pobjedio je deda Milan, ali tek pobjedama na kraju natjecanja. Iako je sa najjaćom kategorijom na turniru, neke je partije neočekivano izgubio. Opasni su ovi maleni. Trebalo mu je nekoliko poraza, da uoči, da mora više paziti na obranu, nego na napad.
Gabrijela i Niko su se u rezultatu razlikovali tek na sodos-bodovima (SDS). To je zbroj bodova pobjeđenih protivnika.
Trojka: Gabrijela, Niko i Josip, će trebati, sve do naredne promjene kategorije, za pobjedu zarobljavati po dva kamenčića. Napredovali su u 2. internu kategoriju.
Slijedeće takovo druženje u Folki je 31. 01. od 17:00 sati. Dođite. Očekuju se i novi igrači i igračice. Naučite ovu zanimljivu igru.

bl. Muradenu


Post je objavljen 18.01.2012. u 15:04 sati.