Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mindbuilding

Marketing

Hvala, ali NE hvala!

I eto nas, svega nekoliko dana pred povijesnom, sudbonosnom i, sudeći po našim (iritantno-entuzijastičnim) političarima, jedinom logičnom odlukom za opstojnost i sretnu budućnost naše male države.
Ali taj nazovi referendum je zapravo izrugivanje nacije, neka vrsta farse u kojoj svi htjeli-nehtjeli sudjelujemo. Jer je, naime, već davno potpuno nebitno što "mali" misle i žele!!! Što se vlade, zakonodavaca, političara i jednog dijela privrednika tiče - dvojbi uopće nema, Hrvatska je već davno zaokružila DA. Naime, zakone već davno uređujemo prema europskim, "velikim gazdama" ponizno ljubimo sveta stopala poslušno kimajući na njihove zahtjeve i ucjene, potpisujemo ugovore kojima se odričemo svoje samostalnosti i slobode za koje smo krvarili prije dvadeset godina, okrenuli smo leđa svojim generalima i dopustili povijesni presedan: javno pljuvanje po obramabenom ratu i vojnim operacijama oslobođenja vlastitog teritorija, prodali smo im svoje banke, odrekli se svojih prava u korist stranaca (npr, Talijani nesmetano pustoše dijelove našeg mora i izlovljavaju ribu tamo gdje našim ribarima trebaju posebne dozvole), Slovencima ćemo prepustiti cijeli Piranski zaljev na koji imaju "moralno pravo" još od 1945.... a sve to kako bi nas Europski mastodont htio (da, htio!) prihvatiti pa nas onda zakonski kolonizirati i ekspolatirati.
To što smo mala država ne objašnjava našu iskompleksiranost, našu, već u gene utkanu, ovisnost o pripadanju većima, o strahu od vlastite slabosti i nedostatnosti. Država ovakvog geostrateškog položaja, ovakvih prirodnih bogatstava u vodama, plodnoj i još uvijek relativno čistoj zemlji i moru pocupkuje nestrpljivo kao malo dijete i čeka da je netko uzme u naručje i malo nuna.
"Oni" hoće da povjerujemo kako nam je neophodan veliki gazda. Njegova šiba da nas utjera u red ( i njegovih oko 100 000 zakona, negdje pročitah!), njegova pamet i novci (u vidu kredita koje treba vratiti - se razme!) pa da se napokon izvučemo iz septičke jame u koju su nas "oni" i gurnuli. Bit će onda i standard bolji, ljudi će dobiti radna mjesta, naši studenti će moći studirati po europskim sveučilištima, poslije će tražiti posao na europskom tržištu rada, poljoprivrednici i ribari će dobiti poticaje, iz EU projekata i fondova slijevat će se rijeke novca, korupciju ćemo iskorijeniti, a zakonodavstvo će biti brzo i učinkovito.... Tako ide pjesmica!
No, gle čuda, euro nikada niži u odnosu na dolar, sve više država pred bankrotom, čak 9 eurozonskih zemalja pao je rejting... Slovenski ekonomist , dr. Jože Mencinger daje zanimljivu i uznemirjuću prognozu i kaže da bismo ulaskom u EU u najboljem slučaju, mogli “preživljavati” kao Mađarska ili Portugal, a u najgorem, sudjelovati u reprizi raspada bivše države ili završiti u totalitarnoj uniji.
Znajmo još i ovo: potencijalni troškovi u slučaju raspada EU bili bi ogromni (zato je Grčka i odlučila kako je "njezin vrhunski interes" da ipak ostane članicom), a ako budemo morali sudjelovati u spašavanju drugih zemalja morat ćemo se i dodatno zadužiti kako bismo garantirali dugove drugih zemalja. A što znači zadužiti se za druge (Portugal i Grčku) dobro znaju i naši susjedi Slovenci.
"Da, baš je lijepa i poželjna ta Europska unija u kojoj siromašni pomažu siromašnima! Prava socijalistička utopija, s eurokratima i bankama kao klasom mudrih upravljača! Jedva čekam da se što prije ukrcamo!bang


Post je objavljen 18.01.2012. u 12:51 sati.