Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Nekad bilo, sad se spominje

,

„Kao što smo i najavili, protekle srijede - niti dva mjeseca nakon otvaranja stečaja MTČ Tvornice dječje trikotaže Prelog i godinu i pol nakon stečajeva MTČ Tvornice rublja i MTČ d.d.-a, otvoren je stečajni postupak nad MTČ Tvornicom čarapa, jednom od najvećih još preostalih međimurskih tekstilnih tvrtki. Time je od nekadašnjeg divajedinstvenog MTČ-a, koji je svojevremeno podijeljen (sve u duhu latinske poslovice: 'divide et impera!', nap. blogera) na devet tvrtki s prefiksom MTČ, a bez dodatka: "u stečaju", ostao još samo štrigovski MTČ. Sve ostale tvrtke, u nikad do kraja razjašnjenim vlasničkim odnosima nakon privatizacije, odnio je val stečajeva do kojih su tvrtke doveli brojni vlasnici i uprave koji su se (na papiru) izmjenjivali kao na tekućoj traci, poslujući često na samom rubu, ili s druge strane zakona.“

* * *
Tako piše današnji lokalni tjednik „Međimurje“ ispod gornje karikature Damira Novaka, jednog od rijetkih još aktivnih karikaturista u našem tisku.

S ovom posljednjom u nizu vezan sam i osobno. Bila je to jedna od prvih velikih tvornica za koju sam projektirao elektroinstalacije, s još dvojicom kolega, arhitektom i strojarskim inženjerom. Zanimljiv je podatak da je firma u kojoj smo nas trojica radili kao projektanti (također jedna od najvećih tvrtki onog vremena od koje danas nije ostalo ni kamena na kamenu) jednom zgodom dobila novi projekt tvornice nakon što se potencijalni inozemni investitor, u potrazi za tehničkim rješenjem ventilacije i klimatizacije proizvodnih hala, našao u Čarapariji. Bio je oduševljen izvedenim rješenjem sustava i raspitivao se tko ga je projektirao. Tako smo dobili novi posao.

C'est la vie!.To je život. Ja sam već dvije godine u mirovini, kolega arhitekt (jedan od ponajboljih svojeg vremena upravo za tu vrstu objekata) sada projektira 'kućice za pse s pedigreom', strojar je na bolovanju pokušavajući da se izvuče iz opake bolesti, a tvrtka odlazi na bubanj.

O nastanku i sudbini MTČ-a pisao sam svojevremeno u postu pa koga zanima neka pročita nešto o njoj.
Već tada se govorilo o neminovnoj propasti tvrtke u koju ju je odvela 'privatizacija' provedena demo(n)kratskim zakonima izglasanim od demo(n)ski izabranih zastupnika u Saboru u demo(n)kratskoj državi koja se upravo sprema ući u novu demo(n)kratsku asocijaciju.

Zanimljivost: i danas možete sresti puno prodavaonica na kojima je istaknut logotip MTČ-a iako u njoj nema ni jednog proizvoda te firme. Na upit zašto je to tako prodavač/ica najčešće odgovara:
- Svima je poznat taj znak i kvaliteta robe koju je ta tvornica proizvodila pa ulaze misleći da imamo njihove proizvode. Neki se naljute i odu kad im kažemo da nema ništa od MTČ-a, ali mnogi kupe nešto od drugih firmi.

Možda pomisle da trgovac koji i dalje čuva taj logo i kod drugih uzima kvalitetnu robu.





Post je objavljen 17.01.2012. u 15:19 sati.