Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mojkomentar

Marketing

O svečenstvu ovih dana

Iako sam velika katolkinja i vjerujem i u Boga,Isusa i sve ne mogu reći da me ne ljuti ponašanje Crkve.Iako bi Crkva trebala prenositi Božju poruku na zemlji,svečenici na misi čitaju psalme kao roboti,a čim izađu iz crkve krše to.Svečenici si umišljaju da su oni božanstva i nešto veličanstveno.A kada netko ipak odluči reći nešto protiv,kažu,ako je lako biti svečenik zašto to nisu svi-pa vjerojatno zato što ne žele svi biti licemjeri i glumiti da su veličanstvo.A crkveni vrh ih podupire.
Kao prvo-zataškavanje svećenika pedofila i napadanje žrtava,iako i sam vrh zna što je istina.
U nekim zemljama se iz crkve izopćuju žrtve silovanja i nasilja,što je sramotno.
Nisu svi takvi.Naravno da ima i sestara i svečenika koji žive u samostanu i zaista posvećuju svoj život Bogu,i njih ću uvijek rado slušati.
Ima nešto što me jako ljuti,a to je jako istaknuto u crkvi u kojoj ja pripadam.Naime,iako oko crkve i u gradu žive brojni siromasi,svečenici voze Mercedese,BMW-jce,a časne žive u vili od 1000 kvadrata-DA,dobro ste čuli,popločenoj mramorom,svaka sa svojom spremačicom i kuharicom dok se 10 metara oko njihove vile nalazi stari,derutni dječji dom,jedini u našem gradu,u kojem djeca nemaju ni ljeti za sandale ili japanke.
I onda mi taj svečenik na nedjeljnoj misi govori da trebam biti skromna i pomagati drugima.Istina,govori da je najbolje da naš novac doniramo našoj crkvi.I tko je tu onda lud?
Nedavno su svi govorili o nekom svečeniku kojem je lopov ukrao Mercedes,i svi su govorili kako je taj lopov džubre i griješnik.A nitko se nije zapitao kako to da svečenik vozi Mendžu,kojeg si i direktori uspješnih firmi jedva mogu priuštiti.I nitko se nije pitao zašto je taj čovjek ukrao auto.Možda je taj čovjek ostao bez posla i ima djecu za uzdržavati,pa jednostavno nije imao izbora?
Ne govorim ja da je krađa u redu,ali to je zaista tako moglo i biti.
Sjećam se kad su tog istog svečenika,kojeg svi hvale jer se boje nešto reći protiv jer misle da je to veliki grijeh,neki siromašni ljudi sa desetero djece pitali da im posudi kombi da mogu za Božić prevesti slatkiše i poklone za djecu,jer su živjeli u nekom selu.Taj svečenik ih je odmah glatko odbio.To me razbjesnilo.
Iako bi još od 11.stoljeća svečenici trebali biti u celibatu i posvetiti svoj život samo Bogu(nitko svečenike na to ne tjera,ako su odabrali taj put neka žive tako ili odu),svečenici redovito imaju djevojke,idu u noćne klubove i na koncerte.Kada je prije par godina ubijen svečenik u Kamenom Stolu jer je oteo curu mladom dečku,svima je bilo u redu da to svečenik radi.Ja nisam konzervativna,ni malo,ali ako su se zaista odlučili na taj poziv,ne bi li zaista trebali živjeti tako i širiti Božju riječ,jer njih nitko ne tjera na to.
Danas se sve više mladih dečkiju odlučuje postati svečenikom samo zato što nemaju ideje što bi drugo mogli raditi.Ne pričam gluposti,znam jednog takvog.Njemu se nije dalo učiti,a ne voli ni raditi jer dolazi iz ugledne obitelji gdje mu je sve servirano na pladnju,i iako psuje,i griješi,i nije ga previše briga za crkvu,on je odlučio otići za svečenika iz čiste dosade.
Zar danas zaista svatko to može biti?Zar je postati svečenik danas isto kao i završiti za neki zanat?
Pa biti svečenik je životni poziv,na to uistinu moraš biti spreman.Ovako se danas samo uništava već poljujani ugled Crkve,kao što je to bilo i u 11.stoljeću.
I kako da onda netko slijedi Boga,kada njegovi najbliži poslanici to ne rade?

Post je objavljen 15.01.2012. u 17:41 sati.