Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pogledunazad

Marketing

Sveta Janja (Agneza) iz Montepulciana, dominikanka


20. travnja

Rođena je 28. siječnja 1268. u mjestu Gracciano u Italiji par kilometara udaljeno od Montepulciana, u bogatoj obitelji Segni.

Tijekom posjeta Motepulcianu sa obitelji imala je prigodu vidjet redovnice od "sacco" tj vreće, zvanih zbog toga što su za redovničko odjelo koristile isti materijal od kojeg su se pravile vreće. Susret s redovnicama je potakao da im se pridruži. Sa devetoj godini je ušla u samostan redovnica od "sacco"u Montepulcianu. Uskoro su redovnice vidjele koje blago imaju među sobom.


Crkva svete Agneze iz Montepulciana

U Montepulcianu se zadržala kratko tek neophodno vrijeme za početnu redovničku formaciju i biva premještena u novosnovani samostan kraj Viterba. 1283 godine sa samo 15 godina, s papinim dopuštenjem postavljena je na čelo samostana.

Nakon 22 godine, udovoljivši molbama stanovnika Montepulciana, pošla je u tamošnji samostan što ga je tu nanovo osnovala (1306.) pod Pravilom sv. Augustina. Nekoliko godina poslije stavila ga je punopravno i sasvim pod upravu Reda propovjednika, želeći da napreduje u evanđeoskom savršenstvu po pravilima sv. Dominika.

S velikom je ljubavlju štovala dijete Isusa i Majku Djevicu. Obogaćena darovima Duha Svetoga, postala je sjajnom svjetiljkom molitve i ljubavi. Kreposnim životom i ugledom ohrabrivala je duhove da promiču blagodati jedinstva i mira. Bila je dostojna da je sv. Katarina nazove "slavnom majkom dostojnom da je slijedimo u nauku i primjeru prave poniznosti".

Preminula je 20. travnja 1317. Benedikt XIII. uvrstio ju je u zbor svetih djevica 10. prosinca 1726.


Tijelo svete Agneze

Par mjeseci nakon smrti počela su se skupljati i zapisivazi svjedočanstva o čudima zadobivenim po zagovoru svetice. U njoj kao svjedoci čuda svjedoče poznati građani Moltepulciana. Upravo iz te knjige blaženi Rajmund iz Capue navodi niz zabilježenih čuda.

Uz tijelo svetice se veže par misteriozni legendi. Godine 1510 tijelo svetice počelo se znojiti krvavim znojem. Na lice joj je tada stavljena maramica koja je skupljala taj krvavi znoj.

Zbog velikog broja vjernika koji su dolazili hodočastiti tijelu svetice, tijelo je 1593 iz sobe u kojoj je ostalo nakon smrti premješteno je na glavni oltar. Nažalost bila je zanemarena činjenica da su zidovi oltara i cijela niša puni vlage što je na tijelu prouzročilo neke promjene.

Naknadno je maramica sa lica zamjenjena srebrenom maskom. 1691 braća dominikanci su masku poklonili mjesnom kotaru, a danas se nalazi u mjesnom muzeju. Ova maska je najvjerovatnije vijerno prikazala lice svetice. Iste godine stavljena je nova maska.


Srebrena maska odrazuje "pravi" izgled lica svete Agneze

1601 tijelo je presvučeno u svilenu odjeću koja je ostala do 1943 kad je svetica ponovno obučena u dominikansku odjeću. 1949 tijelo je zatvoreno u novi sarkofag sa brončanim poklopcom koji sadrži reljef u kojem sveta Katarina sijenska ljubi lijevu nogu svetice.


Sarkofag u kojem se kroz stoljeća nalazilo tijelo svete Agneze

Prvu i najvažniju biografiju svetice napisaoje blaženi Rajmund iz Capue 1366 koji je 50 godina nakon smrti svetice 4 godine boravio u njenom samostanu. Kroz to vrijeme imao je sreću slušat svjedočanstvo 4 redovnice koje su osobno živjele sa sveticom. Osim njih pričao je sa nekim drugi ljudima koji su živjeli u njeno vrijeme i koji su je poznavali. U rukama je osim toga imao spise iz samostanskog arhiva, a i sam je svjedočio osobno nekim čudima.

Iz Pisma sv. Katarine Sijenske, djevice, Kristofori, priori samostana svete Agneze iz Montepulciana

(Epist. 58: izd. P. Misciattelli, vol. I., Firenze, 1970., str. 218-219)

Posjedovala je nestvorenu ljubav koja je u njezinu srcu gorjela i nju izgarala


U ime Isusa Krista raspetoga i slatke Marije.

Predraga sestro u slatkom Isusu. Ja Katarina, službenica i sluškinja slugu Isusa Krista, pišem ti u predragocjenoj njegovoj krvi, želeći vidjeti tebe i ostale da slijedite stope naše svete majke Agneze.

Molim vas i zahtijevam da se držite njezina nauka i njezina primjera. Jer znate da vam je uvijek davala nauk i primjer prave poniznosti. Ta je krepost njoj bila glavna. A tome se nimalo ne čudim jer je posjedovala sve što treba da posjeduje zaručnica koja želi slijediti Zaručnikovu poniznost.

Posjedovala je nestvorenu ljubav, koja je neprekidno plamsala u njezinu srcu i izgarala je, jer je gladovala i žeđala za dušama. Uvijek je produživala molitveno bdjenje, a i ne bi na drugi način mogla imati poniznost, jer bez ljubavi poniznost ne može postojati: one, naime, jedna drugu hrane.

Znate li što joj je omogućilo da postigne savršenu i pravu krepost? To što se slobodno i svojevoljno odrekla sebe i što nije htjela posjedovati ništa od ovoga svijeta. Jer, dobro je ova slavna djevica razumjela da se onaj koji posjeduje dobra ovoga svijeta uzoholi; gubi ono malo kreposti poniznosti, počne prema sebi gajiti sjetilnu ljubav, ostaje bez osjećaja prave ljubavi, gubi volju za bdjenje i molitvu. Jer, srca koja su puna zemaljštine i sebične ljubavi ne mogu se ispuniti Kristom raspetim niti mogu iskusiti pravu i slatku molitvu. Kad je slatka Agneza to spoznala, oslobodila se sebe i obukla je raspetog Krista. Nije samo to učinila za sebe, nego to naređuje i nama. Tako vas ona obvezuje da se i vi toga čvrsto držite.


Niša na glavnom oltaru svete Agneze

Dobro znate, vi, Kristu posvećene zaručnice, da ne smijete posjedovati ono što je zemaljskog oca, nego valja da držite i posjedujete ono što je vječnog Zaručnika, jer ste njegove. Htjeti posjedovati dobra zemaljskog oca - to je pohlepa, koju moramo napustiti jer je došlo vrijeme odluke da se opredijelimo za Zaručnika i da posjedujemo njegovo blago.

A koje je blago Krista raspetoga? Križ, poruge, patnja, izspmjanje, žalost, ismijavanje i uvrede, dobrovoljno siromaštvo, glad za Očevom slavom i našim spasenjem.


Sveta Agneza iz Montepulciana

Kad budete posjedovale to blago snagom razuma »paljenog ljubavlju, postići ćete kreposti o kojima smo govorili: bit ćete prave kćeri u majke, i brižljive, i ne nemarne zaručnice. Zaslužit ćete da vas raspeti Krist primi, on će sam pred vama otvoriti vrata vječnog života.

Ne treba da više govorim. Zaronite u krv raspetog Krista. Uspravite se u pravoj revnosti i jedinstvu. Ako budete međusobno složne, a ne
razjedinjene, neće vam nauditi ni đavao niti će vam ijedno stvorenje oduzeti vaše savršenstvo. Ostanite u svetoj i slatkoj ljubavi Božjoj.
Isuse slatki, Isuse ljubavi.





Post je objavljen 20.04.2012. u 00:04 sati.