Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kvarner-ds

Marketing

Grijanje i pasivno hlađenje

Pozdrav svima!
Obzirom na česte upite o grijanju i troškovima te moje zadovoljstvo ugrađenim sustavom, a i činjenicom da već duuuugo nisam ništa napisao već samo nešto kroz komentare odlučio sam sve to malo zbrojiti u post i nadodati malo najnovijih podataka i to nakon odrađene prve sezone grijanja i ove aktualne. Obzirom na činjenicu da je ove jeseni i zime sunca napretek svaki dan žalim što još nisam ugradio solarni dio priče. Pogotovo mi je žao jer sam poslom bio na objektima gdje je ugrađena Alterma i solarno. Pred neki dan naiđem na sistem gdje je polaz 35 stupnjeva, a solarno trenutno grije vodu na 43 stupnja. Bilo je 10 sati ujutro i sunčan dan. No i to će doći na red pogotovo jer je i naša županija počela stimulirati (čitaj do 8.000,00 kn poticaja) ugradnju solarnih kolektora.
Što se grijanja tiče zadovoljan sam. Zadovoljan sam i izolacijom. Ljetos vani vruće, a u kući ugodno bez ikakve klimatizacije. Ubacujem sliku zbog nevjernih Toma :-).




Probao sam i pasivno hladiti kuću. Iz znatiželje sam u pod pustio vodu od 22 stupnja i pratio unutrašnju temperaturu. Za jedan dan spustila se sa 25.6 na 23.4. Nikakvog orošavanja nije bilo. Nakon toga sam isključio hlađenje i do kraja ljeta Altherma je samo grijala PTV na zadanih 46 stupnjeva pri tom potrošivši od 300,00 - 370,00 kn/mj. Što znači da sam zimu prije u najhladnijem mjesecu za grijanje 160 m2 (bez PTV) potrošio cca. 800,00 kn. Podsjećam da je grijanje radilo 24 sata dnevno uz temperaturu 23 stupnja prizemlje i kat 21 stupanj. Ja zadovoljan :-)
Ove godine se osjeti da se podloga, a i kuća u cjelini osušila. Lani mi je polazna temperatura bila 37 stupnjeva, dok se ove godine jednako grijem sa polazom od 35 stupnjeva. Trenutno radim pokus i spustio sam polaz na 34 stupnja. Nisam primijetio nikakvu promjenu. U kući je i dalje jednako toplo. Dapače jutros idem na posao, vani -3.8, a pogon miruje. Ne vrti niti pumpa :-)
I još podatak za kraj tempom kako sada trošim struju na grijanje do kraja mjeseca će račun za grijanje i PTV iznositi cca. 700,00 kn :-)
Toliko za sada.





Post je objavljen 13.01.2012. u 23:54 sati.